Замърсяването на околната среда не е детска игра и не трябва да бъде подценявано. За да живеем в хармония с природата, трябва да полагаме усилия и като хора, и като общности.

Няма домакинство, което не допринася по някакъв начин за замърсяването, но има такива, които се опитват да ограничат негативния ефект върху околната среда.
Нашата планета е нашият дом, мястото, което ни позволява да съществуваме, а наша отговорност е да го опазим.
Ето част от градовете, в които хората полагат усилия да живеят в хармония с природата:
Копенхаген, Дания
 
Градът, който може да бъде пример. В Копенхаген общият брой на велосипедите, надвишава този на автомобилите. Ето някои от инициативите на Копенхаген:
  1. От 2010 год. Копенхаген интегрира зелени покриви в своята инфраструктура.
  2.  До края на 2019 год. всички автобуси (градски транспорт) в Копенхаген ще направят преминаването към електрически двигатели.
  3. До края на 2025 год. Община Копенхаген поема инициативата да засади 100 000 дръвчета.
Ванкувър, Канада
 
Разположен между океана и планините, Ванкувър регистрира най-ниските въглеродни емисии от всеки голям град в Северна Америка.
Една от инициативите на града е внедряването на компостирането и отклоняването на органичните вещества и отпадъци от отпадъчния поток. Всички хранителни отпадъци се отделят и се транспортират до голямо съоръжение за компостиране.
Градът приветства и инициативата за споделено пътуване.
Куритиба, Бразилия
 
Куритиба може да се определи като “Зелената столица на Бразилия”. Градът рециклира 70% от отпадъците си за повторно използваема енергия или продукти.
Градския транспорт в града използва изключително надеждна система, като по този начин е предпочитана алтернатива от много граждани. Град Куритиба разполага с 14 гори и 16 парка в градската зона.

Една от инициативите на Куритиба за чист град е обмяна на рециклируеми отпадъци за храни и парични възнаграждения. Тази инициатива подпомага 7000 хил. граждани, които живеят в лоши условия.
И големите градове могат да бъдат чисти, но затова са нужни дейтвия. За да живеем в по-чист град, промяната трябва да започне от нас, от нашите навици, от нашата култура, защото това ще бъде НАШИЯТ чист и зелен град.