На 30км. от Бургас се намира приказният Созопол. Основан около 610г. пр. н. е. с името Антея, а по – късно името му е сменено на Аполония от гръцки преселници.
Днес Созопол е утвърден морски курорт, който всяко лято привлича хиляди туристи.
През 1974 г. старият град на Созопол е обявен за архитектурен и археологически резерват „Старинен Созопол”. Той обхваща над 180 възрожденски къщи, строени между средата на XVIII и началото на XIX век, част от които са обявени за паметници на културата.
 
Легенда
Легендата разказва, че гръцкия върховен богът на небето, гръмотевиците и светкавиците Зевс се влюбил в простосмъртна жена. От тази любов се родили три момиченца – Сиза, Агата и Виза.
Пораснали момиченцата и станали млади девойки. Един ден Зевс много се разгневил на дъщерите си и ги прогонил от Олимп.
Трите сестри се разделили и всяка тръгнала по пътя си. Първата, Сиза основала град Созопол, Агата – Агатопол (Ахтопол), а Виза – Урдовиза (Китен).
 
Какво можем да видим?
Къщата на Курдилис
Това е къща на повече от 200 години, а първият и собственик е бил гръг на име Курдилис. Днес в нея се помещава Етнографският музей, в който могат да се видят експонати на над 150год..
 
Къщата на Куртиди (известна още като Тракийския хан)
Днес в тази къща, можете да откриете експозиция от тъкани, облекла и занаяти от Крайбрежна Странджа.
Църквата „Св. Богородица”
Църквата е построена през ХV век от дялани камъни, укрепени с дървени пояси. Тя е вкопана в земята, тъй като последното и преизграждане е било по време на османското владичество, когато християнските храмове трябвало да бъдат на определена височина.
 
Църквата “Свети Зосим”
Построена е през 1857 год. и носи името на Свети Зосим Созополски, който се смята за светец-покровител на град Созопол. Интересен факт е, че през Средновековието, на мястото, където сега се намира църквата “Свети Зосим” е имало друг храм
 
Архитектурно-исторически комплекс „Южна крепостна стена и кула”
Крепостта е била построена през средата на V в. и е изградена от варовикови квадри. Стените са разрушени, при завладяването на града от римляните.
Освен крепостта са били открити античен кладенец, строен през IV-III век пр.н.е. и огромно зърнохранилище, което е единственото такова, запазено в България от този период (V-VI век).
Островът “Света Анастасия”
Остров Света Анастасия се намира на приблизително 14км. от град Созопол. Там може да видим чудноватите скални образувания “Гъбата”, “Дракона”, “Вкамененият пиратски кораб”, “Портата на слънцето” изваяни от силата на морските вълни.
Легандата разказва, как през вековете множество пиратски кораби са се опитали да превземат и разграбят острова. Когато почти достигали бреговете и предвкусвали победата си, морето се разгневявало с невиждани сили и яростни бури се развилнявали. Така морето пазело острова от нежеланите гости. Когато първия пиратски кораб успял да достигнете бреговете на острова, той се вкаменил.
Манастирът “Света Анастасия Фармаколитрия” (Лечителка), намиращ се на острова  е опожаряван и нападан многократно. Просъществува до 1923-а година, с след това е превърнат в “българския Алкатраз”. В затвора са заточени 132-ма комунисти и земеделци.