Кулинарните предавания първо се появяват, за да запълнят дупките в програмното време. С развитието на телевизионните програми и утвърждаването на мястото на телевизията в хорското ежедневие, кулинарните предавания намират по-стабилно място в програмата. Първоначално те са под формата на показване на рецепти и протичат в продължение на 20-30 минути – “Бон Апети”, “Бързо, лесно, вкусно” и други. В последствие обаче навлизат чужди формати, които са с по-голяма продължителност, разполагат се в прайм тайма на телевизиите и будят огромен зрителски интерес.
 
“Черешката на тортата”, “Мастършеф”, “Хелс китчън” и “Кошмари кухнята” са много познати заглавия на телевизионни предавания. Те се излъчват по двете най-популярни национални телевизии в България – Нова и БТВ. Зрителският интерес към тях е огромен, но защо това е така?
Има противоречиви мнения по въпроса дали тези формати имат място в програмата на телевизиите. Важно е да отбележим, че това всъщност са риалити формати. Те имат за цел не само да покажат кулинарното изкуство, но и да покажат част от човешката психология.
След войните на пазара в България започват да навлизат много и различни продукти. Обикновеното готвене започва да се превръща в кулинария, а тя става дефиниция за изкуство. Чиниите вече служат за задоволяване не само на вкусовите ни рецептори, но и за задоволяване на останалите ни сетива. Онова, което виждаме в чиниите започва все повече да прилича на картина. Създават се тенденции за поднасяне на храна. Установяват се правила за приготвяне на определени продукти.
“Гурме” вече е познат термин. Домакините вкъщи започнаха да приготвят октоподи и да пошират яйца. Все повече хора започнаха да се интересуват от кулинарията и тя да се превръща в тяхно хоби, интерес, работа или дори начин на живот.
Някои от причините за това развитие на кулинарията и кулинарните предавания и трайното им наставяне в ежедневието на хората са:
  • Голямата награда – в Мастършеф и Хелс китчън например има награден фонд от 100 000 лв., който накрая на предаването се печели от някого. Парите винаги са привличали хората.
  • Водещите са известни кулинари, гостите в предаванията са известни личности – по този начин средностатистическия човек се докосва до светския живот.
  • Социален фактор – риалити форматът засяга не само кулинарните умения на участниците, но разглежда и техните амбиции, мотивация, характери и поведение. Тези предавания се базират именно на междуличностните отношения и борбата за победа.
  • Интересни техники и рецепти – не на последно място интересните идеи за ястия, които се показват в тези предавания, изумяват зрителите и пълнят устата им със слюнка, докато гледат поредния епизод.

Един съвет – не сядайте пред телевизора гладни!