Знаеш ли, че те изчезват?
 
Всяка година в България над 6 хиляди пчелни семейства загиват заради определени химикали, които се използват за пръскане на селскостопански насаждения. Тези показатели нарастват с всяка изминала година.
 
Вълните на големите радио антени и мобилните телефони ги дезориентират  – много от тях не могат да се приберат в кошерите си.
 
Близо 90% от всички растения имат нужда от опрашване, а пчелите имат жизненоважна роля в този процес. В страни като САЩ, където е разрешено отглеждането на генно-модифицирани растения, пчелите изчезват безследно в цели райони. В Китай проблемът е толкова сериозен, че в някои провинции опрашването на растенията се извършва от самите хора.
 
Няма да видиш пчели  в индустриални зони с тежки замърсявания на въздуха, почвата и водата.
 
Те са толкова отдадени на производството на меда, че  ако в събрания цветен прашец има тежки метали, при преработката задържат в себе си отровата и медът остава чист…, но те загиват. Милиони пчели всяка година изчезват.
 
А всеки от нас може да помогне пчелите да продължат да същестуват. Приятелят на пчелите сади цъфтящо дърво и отглежда диви цветя на терасата си; не използва препарати за растителна защита, когато се грижи за градината си; предпочита среща с приятелите, без да стимулира новите мобилни и интернет технологии; помага на пчеларите и купува мед директно от тях.
 
И когато мажеш любимата си филия с мед… и всеки път вкусът на някой плод те изпълва със сладки сокове. Когато се криеш под дебела сянка на дърво или мушиш нос у някое цвете, спомни си, че пчелите ни даряват с всичко това, без да искат нищо в замяна… само да ти бъдат приятел.
 
И помни, че без пчелите няма живот. No bees, no being.

ФАКТИ:

 
Медоносните пчели събират прашец и нектар от около два милиона цвята, за да се напълни един буркан мед. За целта те изминават над 90,000 км.
 
За един полет пчелата донася не повече от 0,02 грама мед. За да направят 1 кг мед, пчелите трябва да съберат 3 кг нектар и да го обработят. По време на обработката те вентилират влагата, обогатяват нектара с пчелни ферменти, пчелна отрова, прополис, пчелно млечице и така превръщат меда в жив продукт – храна и лекарство за човека. При добра паша едно пчелно семейство може да събере за един ден 6 кг мед или около 150 кг мед за едно лято.
 
За целия си живот една средна пчела-работничка прави 1.5 супени лъжици мед.
 
Пчелите комуникират една с друга чрез танцуване, което те могат да разберат дори и при пълен мрак. Така пчелите-разнунавачи информират останалите пчели-работнички как да стигнат до точното място на пашата.
 
За да се добият четири килограма мед (1 галон) комбинираното прелетяно разстояние от пчелите се равнява на пътя до Луната и обратно.
 
Пчелата лети средно с 15-20 км/час. При полет без товар пчелата развива скорост до 65 км/ч. За 1 мин. тя прелита над 1 км.
Пчелите от един кошер посещават до 225,000 цвята на ден. Една от тях обикновено посещава между 50 и 1,000 цветя на ден, но понякога достига и няколко хиляди.
 
Медоносната пчела е единственото насекомо, което произвежда храна, употребявана от хората. В една лъжица мед се съдържат повече от 70 важни за човешкия организъм вещества. Той съдържа седемнадесет пъти повече витамин В2, отколкото прасковите. Шестнадесет пъти повече, отколкото гроздовият сок, пет пъти повече, отколкото сокът в пресните ябълки. Микробите нямат шанс за оцеляване поради голямото съдържание на калий в меда.
 
Продължителността на живота на една пчела-работничка през активния им сезон е между 3 и 6 седмици като те буквално работят до смърт. През краткия си живот с безпогрешните си инстинкти пчелите приемат като храна – нектар и прашец и като защитно средство – прополиса, а от своя страна произвеждат мед, хората използват и пчелната отрова, восъка и пчелното млечице.
 
Мозъкът на медоносна пчела-работничка е колко 1 кубичен милиметър, но представлява най-плътната неврологична тъкан, на което и да е било животно.
 
За да произведе 30 грама мед (1 унция), пчелата трябва да извърши над 1,600 кръгови полета, като всеки от тях може да достигне до 10 км. За да произведат килограм мед, пчелите изминават разстояние, равно на близо 4.5 пъти обиколката на Земята!
 
Всеки път пчелите събират прашец само от един вид цветя. Когато две различни цветя с почти идентични цветове растат едно до друго – пчелите могат почти да се сблъскат във въздуха, но никога няма да докоснат полена на грешното цвете.
 
Една пчела трябва да работи един месец – по осем часа на ден, за да получи 1 чаена лъжичка пелети от пчелен прашец, която съдържа 2.5 милиарда зрънца цветен прашец. Той от своя страна съдържа уникален коктейл от микронутриенти, микроелементи, минерали и антиоксиданти.
 
Мислете за тях винаги.