Пътят към успеха не е лесен. Много хора си мислят, че за да са успешни, трябва да вършат хиляди неща, но истината е, че понякога трябва да се откажат от някои от тях. Въпреки че всеки има различна дефиниция за успех, съществуват някои универсални действия, които ни пречат да сме успешни. В тази статия ще разберете от какво да се откажете, за да постигнете успеха, който винаги сте жадували.

  • Откажи се от нездравословния живот


„Погрижи се за тялото си. Това е единственото място, в което живееш“ – Джим Рон

Колко пъти сте го чували? Навярно стотици, но това и истината – първо човек трябва да се погрижи за здравето си. Започнете да избирате по-внимателно храната и увеличете физическата активност. Груповите тренировки са един добър старт. Това са малки стъпки, които обаче ще сте благодарни, че сте предприели.

  • Откажи се от краткосрочните планове


„Ти живееш само веднъж, но ако живееш правилно и веднъж е достатъчно“ – Мае Уест

Успешните хора си поставят дългосрочни цели. Всъщност тези цели са резултат от краткосрочните навици, които те имат в ежедневието си. Здравословните навици не трябва да бъдат нещо, което правиш насила. Те трябва да станат просто част от теб самия, твоя втора природа.  • Откажи се от ограничаващия начин на мислене


„Бъдещето принадлежи на тези, които постоянно учат нови умения и ги използват с фантазия“ – Робърт Грийн

Хората с ограничено мислене смятат, че техните интелигентност и талант са просто достатъчни за да успеят. Те вярват,че талантът им сам по себе си довежда до успех – без никакво усилие. Истината е, че те дълбоко грешат. Успешните хора инвестират огромно количество от своето време да развиват и усъвършенстват начина си на мислене, да придобиват нови знания, да научават нови умения и да променят възприятията си, за да станат по – успешни.

  • Откажи се да вярваш в магическата пръчка

Успехът не се постига за една нощ. Всеки ден трябва да се стараем да бъдем по-добри. Ако ежедневно се стремим да се усъвършенстваме, това ще ни донесе желаните резултати след време. Трябва да плануваш бъдещето, но да се фокусираш върху деня пред теб и да се усъвършенстваш – дори с 1 % всеки ден.  • Откажи се от контрола над всичко

Някои неща зависят от нас, други – не. Разграничи се от нещата, които не може да контролираш и се фокусирай само върху онези, които можеш. Не забравяй, че понякога единственото нещо, което може да контролираш е твоето отношение и поведение към действителността.

  • Откажи се да казваш „ДА“ за неща, които не са твоя цел или пречат на твоите цели


„Този, който постига малко, трябва да се откаже от малко неща. Този, който иска да постигне много, трябва да е готов да се откаже от много неща. Този, който иска да постигне всичко, трябва да пожертва изключително много“ – арабска поговорка.

Успешните хора са наясно, че когато искат да постигнат целите си, те трябва да казват „НЕ“ на определени задачи, действия или на нуждите на техни приятели, колеги или семейство. Може да се наложи да се лишиш от неща, които носят кратко удоволствие, но когато целите станат реалност, ще се убедиш, че всичко това си е струвало.


  • Откажи се от токсичните хора


„Вие сте това, което са най-близките ви хора“ – Джим Рон

Хората, с които прекарваме най-много време, са онези, които влияят на нашите възприятия, мисли, мечти и действия. Има хора, които не са реализирани в своя професионален или личен живот поради страх от провал или липса на инициативност. Съществуват и хора, които са се реализирали успешно. Ако прекарваш повече време с нереализирани или мързеливи хора, твоята продуктивност ще падне, а с нея ще се изгуби и успехът ти. Ако прекарваш повече време с хора, които са по-успешни от теб, независимо колко предизвикателно може да е това, ти ще постигаш повече успех. Огледай се около теб и виж дали имаш нужда от някаква промяна в обкръжението си.

  • Откажи се от зависимостта си от социалните медии и телевизията.


„Трагедията е, че си мислите,че имате време“ – Джак Корнфилд.

Безцелното браузване в мрежата и гледането на телевизия са бедствието на днешното общество. Тези неща разсейват от целите. Освен ако целите ти не са свързани със социалните мрежи или телевизията, трябва да минимизираш или дори да елиминираш зависимостта си от тях и да оползотворяваш времето си с неща, които могат да те обогатяват, като например книгите.