Да спечелиш пари от боклука – запознайте се с топ петте предприемачи в бизнеса за рециклиране на отпадъци в Африка.
Несъбраният боклук е много голям проблем в развиващите се региони на света, особено в Африка. Според доклад за градското развитие на Световната банка, Африка произвежда около 70 милиона тона отпадъци всяка година. С бързата си урбанизация и нарастващата икономика производството на отпадъци в Африка ще надхвърли 160 милиона тона до 2025 година.
Отпадъците са проблем, тъй като причиняват замърсяване, болести и криза, която засяга околната среда и всички нейни обитатели. Добрата новина е, че повечето отпадъци, произведени в Африка, могат да бъдат рециклирани и използвани повторно за създаване на нови продукти.
За съжаление само около 10 процента от отпадъците, генерирани за ден в Африка, се събират. Останалото обикновено се озовава в незаконни сметища, водни басейни, плажни ивици и гористи месности и други.
В тази статия ще се запознаем с пет невероятни африкански предприемачи, които градят успешни бизнеси свързани с рециклирането на отпадъци. Те са млади мъже и жени, които създават работни места, печелят пари и спасяват естествената среда в Африка. Нека се срещнем с тях …

Биликис Абиола – Лагос, Нигерия

Лагос е най-големият град в Нигерия с население от над 16 милиона души. Всеки ден в Лагос се произвеждат приблизително 10 000 тона отпадъци всеки ден, като голяма част от тях не се събират. Този несъбран отпадък води до задръстени водни пътища и грозни купища боклук, които можеш да срещнем по улиците на нигерийския град.
Биликис е главен изпълнителен директор и съосновател на Wecyclers, социално предприятие с печалба, работещо да помага на общностите да възстановят своите квартали от неуправляеми отпадъци. Компанията е основанапрез 2012 г. и използва нискотарифни товарни велосипеди, наречени „wecycles“, за да предостави услуги за рециклиране на домакинствата в Лагос, като използва система за стимулиране на базата на SMS.
Биликис развива бизнес идеята като студент в MIT в САЩ, след петгодишна кариера като корпоративен софтуерен инженер в IBM Corporation. Тя напуска корпоративната си работа и решава да се фокусира върху бизнеса с отпадъци.
Към днешна дата Wecyclers използва велосипеди, триколки, микробуси и камиони за да увеличи обхвата за събиране на отпадъци. Компанията насърчава хората с ниски доходи да рециклират отпадъци, като за всеки килограм се получават определен брой точки, които могат да бъдат заменяни за храна и продукти от първа необходимост.
Събраните отпадъци се сортират и се предават на предприятия, които да произведат нови продукти.

Тето и Реа – Южна Африка

Тето и Реа са само на 21 и 22 години, когато основават Repurpose School. Това е зелена инициатива, чиято цел е  подпомагане на стотиците деца в училищна възраст в местната общност в Южна Африка. Repurpose School осигурява рециклирани и евтини училищни чанти.

Чантите се произвеждат от рециклирани пластмасови отпадъци и разполагат с малък слънчев панел.
Заредените слънчеви панели се използват за осигуряване на осветление през нощта. Учениците могат да използват тази светлина, за да си правят домашните и да учат, вместо да използват свещи. Това помага на учениците да вършат повече работа в училище и спестява пари, които биха могли да бъдат изразходвани за свещи.
Това не е всичко, ученически чанти са направени от жени с ниски доходи, като по този начин им се предоставят работа и добри условия на труд.

Андрю Мупуя – Уганда

Андрю Мупуя е само на 16 години, когато основава YELI, първата компания за производство на хартиени торби в Уганда. Идеята възниква през 2008 г., когато правителството на Уганда забранява найлоновите торби, за да намали щетите за околната среда.
По това време младият преприемач е все още в училище и няма капитал за стартиране на биезнес, а двамата му родители губят работата си.
За да започне бизнеса с производство на хартиени торби, Андрю пресмята, че се нуждает от около 36 000 угандийски шилинга ($ 14). Той събира 11 долара от продажбата на 70 килограма използвани пластмасови бутилки и след това взе назаем останалите 3 долара от своя учител в училище.
Докато събира капитал, Андрю посещава местни магазини, павилиони и фирми, за да разбере дали има реално търсене на хартиени торби. Потенциалът се оказва огромен. За да разбере как се произвеждат хартиените торби, момчето се учи и търси информация в интернет.

Днес бизнесът на Андрю се разраства доста драматично. В момента за компанията му работят над 20 души и произвеждат повече от 20 000 хартиени торби всяка седмица. В началото всички торби се произвеждат на ръка поради липсата на достатъчно средства за закупуване на необходимото оборудване.
Дългият  списък с клиенти на YELI включва ресторанти, магазини на дребно, супермаркети, медицински центрове, както и мултинационални компании като Samsung.

Витлеем Тилахун Алему – Етиопия

Алему е израснала в една от най-бедните и маргинализирани общности в предградията на Адис Абеба, столица на Етиопия. Днес тя е основател и собственик на SoleRebels – най-популярната и най-бързо развиваща се африканска марка за обувки в света.
Обувките на SoleRebels са уникални, тъй като изцяло изработени на ръка, като се използват местни източници и рециклирани материали като стари автомобилни гуми, изхвърлени дрехи и ръчно изработени органични материи. Тя използва опитни и висококвалифицирани местни занаятчии, за да трансформира тези рециклирани продукти в обувки.
Нейната екологична марка обувки вече се продава в повече от 50 страни по света, включително САЩ, Канада, Япония и Швейцария.
Преди няколко години SoleRebels стана първата компания за обувки в света, сертифицирана от Световната организация за справедлива търговия. Използвайки местни занаятчии, Алему изгражда глобална марка и изключително успешен бизнес, който създава работни места и подобрява поминъка в местната общност.
Алему стартира SoleRebels през 2004 г. с капитал под 10 000 долара, който успява да събере благодарение на семейството и приятелите си. Днес компанията има над 100 служители и близо 200 местни доставчици на суровини.
Алему беше избрана за млад глобален лидер на годината за 2011 г. на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, и беше победител в Африканските награди за предприемачество през същата година.
В писмо от Витлеем оставено на официалния сайт на марката тя казва: Пораснахме, гледайки как семейството и съседите ни се борят и решихме да създадем „по-добър живот“, който всички очаквахме, като използваме невероятните занаятчийски умения на нашата общност и ги насочим към устойчив, глобален, справедлив бизнес с обувки.

Лорна Руто – Кения

Лорна Руто напуска работата си като банков чиновник през 2009 г., за да стартира EcoPost, едина от най-големите компании в Кения за рециклиране на пластмаса. Нейният бизнес рециклира пластмасови отпадъци, които се събират от сметища и кофи за боклук в Найроби, за производство на оградни стълбове. Стълбовете, използващи се за ограждане на къщи и горски резервати, бързо се превръщат в предпочитана алтернатива на дървения материал.
Досега иновативният бизнес на Лорна произвежда над 10 000 оградни стълба, създава над 500 работни места и генерира над 150 000 долара годишни приходи. Нейната идея за рециклиране на пластмаса е спасила над 250 декара гори, които биха били унищожени за производство на дървени оградни стълбове за строителните нужди в Кения.
Мисията на EcoPost е: “Да създадем устойчиви работни места за хора в маргинализирани общности и да опазим околната среда.