Изучаването на чужди езици е изключително важна част от нашия живот. Практическото им използване разширяването кръгозора, подпомага развитието на интелекта и поддържането на мозъчните функции до дълбока старост.
 
Най-успешните, богати и влиятелни хора в света знаят това и от най-ранна възраст приучават децата си, че е нужно да владееш не само родния си език.
 
В последно време такива хора все по-често избират за тях да изучават китайски. Изглежда той се превръща във все по-популярен за децата на политици и предприемачи, фигуриращи на челни места в престижните списъци на Forbes.
 
Разбира се, причината той да се изучава, не е само това, че това е езикът на милиард и половина души и хилядолетна цивилизация, дала силно отражение върху човешкото развитие. Китай е втората по големина икономика в света и за да успее човек в глобалния бизнес и политика е полезно да говори езика на тази страна.
 
Ето няколко примера на влиятелни родители, които са решили децата им да научат китайски език:
Джеф и Макензи Безос
 
Основателят на Amazon и неговата жена – писателката Макензи Безос, имат четири деца, които както и самите родители признават, се подлагат на различни образователни експерименти. Изучаването на китайски език е част от тяхната програма.
 
Богатата им образователна практика, освен изучаване на китайски, включва пътувания до необичайни места, кулинарни курсове, където приготвянето на храната се обяснява научно, сингапурски математически програми, спорт и даже отглеждане на пилета в инкубатор, споделя Макензи Безос пред списание Vogue.
Марк Зукърбърг и Присила Чан
 
Жената на създателя на Facebook – Присила Чан има китайски корени. Тя свободно говори кантонския диалект на китайския език, който се използва в южната част на страната. Самият Марк Зукърбърг вече няколко години учи официалния северно китайски език – мандарин и вече може да поддържа разговор на него.
 
Дъщерята на Зукърбърг и Присила, Максим, вече изучава китайски език с преподавател.
Иванка Тръмп и Джаред Кушнер
 
Дъщерята на американския президент Иванка Тръмп и нейният съпруг Джаред Кушнер, съветник в Белия дом, имат три деца. Неотдавна те взеха на работа в семейството детегледачка, която говори китайски. Решението от ранна възраст децата им да научат китайски вече даде плодове, които можаха да видят потребителите на интернет.
 
Тяхната петгодишна дъщеря вече знае множество песни на китайски език, а уменията и трогнаха китайския президент.
Принц Уилям и Кейт Мидълтън
 
Херцогът и херцогинята на Кеймбридж имат три деца. Най-големият им син Джордж вече е ученик, и освен всичко друго изучава и китайски език.
 
Засега в кралското семейство никой не говори този език, но някои се опитват. Принц Уилям преди няколко години пожела на китайския народ на офиицалния език – мандарин: “Щастлива Нова година”.