128 милиона тона мляко се изхвърля на боклука. Това е доста стресиращо количество. Mi Terro е нова стартираща фирма, която си поставя за цел да използва биотехнологията като основа за своята иновационна дейност. Идеята е млечните отпадъци да се трансформират в устойчиви влакна за биоразградими тениски. Технологията, която се прилага, използва 60 % по-малко вода в сравнение с традиционната направа на тениски. Методът, който се прилага, е създаден от съоснователите на компанията Робърт Луо и Даниел Джуанг. Разработената технология с цел да се оползотвори неизползваното мляко, включва три етапа. Първият е доставка на млечни продукти от ферми, хранителни центрове и хранителни магазини. Следващият е прилагане на технология за „активиране на протеина“ и „пречистване за самосглобяване“. По този начин се постига извличане и пречистване на молекулите на казеиновия протеин от развалените млечни продукти. На третия етап се извършва превръщане на чистия казеинов протеин в екологично чисти влакна.
 
Изследванията на компанията сочат, че такъв тип блуза е три пъти по-мека от памучната, няма мирис и е добър регулатор на телесната температура. Същевременно не се мачка и като бонус съдържа 18 аминокиселини, които могат да подхранват и подобряват текстурата на кожата. Създаденото влакно е полезно и поради факта, че не вреди след изхвърляне на природата.
 
За всяка покупка компанията се ангажира да засади 15 дървета. Патентованият процес пък предвижда да се използва и при производството на други екологични продукти. Предвижда се като алтернативен метод за заместване на пластмасата. Генералната цел е да се осъществи тип кръгова икономика, която да се захранва от селскостопански отпадъци.
 
 
Ето и какво мисли за своя бизнес изпълнителният директор на Mi Terro Робърт Луо. На въпроса какво го е вдъхновило за стартирането на проекта, той посочва своята лична история. Бил е неприятно изненадан от количествата мляко, което се изхвърля, наблюдавайки млечната ферма на чичо си в Китай при посещението си през 2018 г. Това родило идеята за нов креативен бизнес. Луо акцентира върху профила на фирмата – биотехнологична компания, която спасява и реинженира хранителните отпадъци в устойчиви влакна и биополимери, за да замени пластмасата в модната, медицинската и опаковъчната промишленост. Като млечни отпадъци, той дефинира мляко с изтекъл срок на годност, развалено или отглеждано от бактерии, при това подчертава, че суроватъчният протеин е част от млякото. Относно новата технология и нейното приложение уточнява, че чрез нея се рециклира суроватката, която е страничен продукт от производството на кисело мляко и сирене. Следва реинженирането ѝ в биоразградим филм за опаковане на храни, който замества пластмасата. За Робърт Луо е важно да се работи за спасяването на всякакъв вид хранителни отпадъци на основата на протеини, като се тестват и вегански продукти. Той посочва и значението на естествените и нетоксичните материали при избора на облекло, за да бъде то полезно за човешкото тяло. Според него „млечните фибри имат аминокиселини, които са отлични за хора, които имат алергия към кожата“, а „мекотата на млечните нишки и комфортът са несъизмерими с памук.“ В заключение, подчертавайки партньорството си със земеделски производители, хранителни компании и купувачи, Робърт Луо категорично обобщава: Ние разпознахме световен проблем и го превърнахме в решение!“