Историята на Опра Уинфри е невероятна и все пак е истина.
Тя е родена през 1954 год. в градчето с полско име Косцюшко, щата Мисисипи.
Опра се ражда нежелана от двамата си родители, а баба и е тази, която полага грижи за нея през ранното и детство.  Бабата на Опра, Хати Мей работи като прислужница в изключителна бедност, въпреки това тя полага усилия да отгледа малката Опра.
В дома на Хати Мей е нямало течаща вода и електричество, а тя самата е шиела дрехи на малката Опра от чували за картофи. На 6 години заживява с майка си.
Опра, едва 9 годишна е сексуално насилвана и тежко малтретирана от роднини и приятели на семейството. По-късно прави опит да избяга, но в домът за момичета в нужда няма свободни легла…
На 14 години Опра ражда момченце, което не оживява, а малко по-късно е изпратена да живее при баща си Върнън, бръснар в Нешвил, Тенеси. Върнан е малко образован, но прозорлив човек и разбира, че образованието е важно и необходимо. Той насърчава Опра да чете и да учи усърдно, а по късно тя става почетен студент и получава стипендия за държавния университет в Тенеси.
Докато е в гимназията, Опра печели конкурса за красота “Мис Блек Тенеси” и на 17 години получава работа в местно радио. Продължавайки да работи в местните медии и с усърдна работа, на 19 години Опра става най-младият и първият чернокож телевизионен водещ в телевизията в Нашвил. 
През 1976 год. на 22 години, тя става част от екипа на WJZ-TV в Балтимор. След това е уволнена, защото е “скучна”. Това я срива, скоро след това същата телевизия наемат Опра за водеща на провалено ток шоу. От тук тръгва и големия успех и слава на популярната телевизионна водеща.
През 1984 г. телевизията в Чикаго, WLS TV наема Опра, за една година тя се превръща в хит на телевизионния екран и година по-късно предаването, за което е наета се преименува на „Шоуто на Опра Уинфри”.
Въпреки, че шоуто й остана изключително популярно, през 2011 г. Опра се оттегля от кариерата на ТВ водеща, за да може да преследва следващата си голяма мечта, изграждайки цяла телевизионна мрежа – OWN (Oprah Winfrey Network).
Опра Уинфри става първата жена милиардер от афроамерикански произход, получава почетна степен от Харвардския университет и бива удостоена с „Президентския медал на свободата”.

Тя се осмелява  да преследва мечтите си, да се бори за тях и въпреки трудното детство, тя не се отказва и не спира.
Цитати от Опра Уинфри
“Това, което със сигурност знам, е, че нашето пътешествие започва тогава, когато решим да се изправим, да пристъпим напред и да заживеем истински.”
Разберете, че правото да изберете свой собствен път е свещена привилегия. Използвайте го.”
“Мисли като кралица. Кралицата не се бои от провал. Провалът е само още един трамплин към величието.”