Смяната на сезоните винаги се отразява на състоянието на нашата кожа, както и на целия ни организъм. През зимата кожата ни се е адаптирала към по-сухия и студен въздух, докато пролетта температурите постоянно се покачват. Хубаво е постепенно да променим грижата, която използваме, маските, които си правим, както и декоративната си козметика. Ако през зимата сте реагирали добре на определени продукти, е много възможно през настъпващия сезон да станете чувствителни към тях или пък да се появят реакции. Много често се среща обостряне на проявите на акне с настъпването на пролетта. За да избегнете това състояние на кожата ви е хубаво да започнете да я подготвяте като превентивен метод.
На първо място винаги се грижете за това кожата ви да бъде добре почистена. Хидратирайте я с подходящи кремове. Сега е и моментът, в който да добавите слънцезащитна козметика към тоалетката си. Въпреки, че слънцето все още не е толкова силно, то все пак оказва влияние, дори неусетно. Вземете си освен крем със слънцезащита и фон дьо тен, в който да има предпазен фактор. Така ще осигурите предпазване на кожата си от вредители през целия ден.
Друго нещо, което може да си създадете като навик е да ексфолирате кожата, но с уговорката, че няма да прекалявате. Хубаво е да го правите един път седмично, ако започнете прекалено често е възможно да си навредите повече, отколкото да подобрите състоянието на кожата си. Ексфолиацията премахва мъртвата кожа и спомага за по-бързото регенериране на нови клетки, а това винаги значи по-еластична и свежа кожа. Измивайте винаги с хладка вода и в никакъв случай с гореща, защото иначе рискувате да си докарате сухота и раздразненост. Във всички дрогерии има готови варианти, но ви препоръчвам да добавите и домашни ексфолианти. Може да добавите вътре кафява захар, мед, различни масла, които да хидратират кожата, както и зехтин. Така кожата ще остане мека и хидратирана, дори преди поставянето на хидратиращ крем.
Знам, че всички сега се втурват да ваят тела за лятото, но моят съвет е да изчакате малко. Хранете се балансирано и не прибягвайте до строги диети, защото това може да увеличи чувствителността на кожата и да я лиши от ценни вещества, които са й нужни за навлизането в новия сезон.
Всички се радваме на хубавото време и настроението, което се носи наоколо с настъпването на един от най-красивите сезони, но моят съвет е да не бързате. Встъпете осъзнато и подготвени в него. Погрижете се за себе си, за да можете да се насладите на идните дни без притеснения и с огромна усмивка на уста!