76 хиляди пожара вилнеят в Амазония и погубват необратимо “белите дробове на планетата”.
Данни на Бразилския национален институт за космически изследвания сочат, че пожарите са с над 80% повече, в сравнение със същия период за миналата година. Повечето от пожарите са причинени от човешка дейност, особено поради обезлесяването на земи за фермерство. През април, май и юни над 700 квадратни мили гора са били изсечени, с около 25 процента повече от предходната година.
Повечето от пожарите, които горят днес, съвпадат с местата, които са били обезлесени по-рано през годината.
Пожарите, които засягат обезлесените площи, лесно могат да се разпространят до непокътнатите гори. Специфичното при този тип пожари е трудното им идентифициране чрез сателитни изображения, тъй като те често горят близо до земята, скрити от високите дървета. Такива изгаряния обаче могат да нанесат сериозни щети.
На картата по-горе можем да видим активните огнища отбелязани с червени точки. Това са уловените пожари със сателит към 26-ти август 2019 год.

Амазония

Амазония е обширен регион, който обхваща осем развиващи се страни: Бразилия, Боливия, Перу, Еквадор, Колумбия, Венецуела, Гвиана, Суринам и Френска Гвиана, отвъдморска територия на Франция.

Територията съдържа:
  • 1,4 милиарда декара гъсти гори, половината от останалите тропически гори на планетата
  • 4100 мили криволичещи реки
 
Дъждовните гори, които съдържат 90-140 милиарда метрични тона въглерод, спомагат за стабилизирането на местния и глобалния климат. Обезлесяването и пожарите могат да отделят значителни количества от този въглерод, което може да има катастрофални последици за целия свят.
Амазония е дом на милиони видове, повечето от тях все още неописани. Това е едно от последните убежища на Земята за ягуари, орли харпия и розови делфини и дом на хиляди птици и пеперуди. 
Разнообразието в региона е огромно:
  • 40 000 растителни вида
  • 3000 вида сладководни риби
  • повече от 370 вида влечуги