автор Мика Миляхо
превод: Златна Костова
режисьор: Марий Росен
сценография и костюми: Антония Попова
музика: Константин Тимошенко
в ролите:
– Йоана Буковска-Давидова (София – начална учителка, омъжена, с две деца. Но също и Пациент на Джулия, Чужденка, Пламенният, Главен редактор, Уравновесеният, Депресираният, Леличка в детската градина, Съдия-1.)
– Елена Атанасова (Джулия – психотерапевт, сестра на Еми. Но също и – Директорката, Маркус, Лео, Изследователката, Леличка в детската градина, Съдия-2.)
– Радина Думанян (Еми – репортерка, сестра на Джулия, има една дъщеря. Но също и – Пациент на Джулия, Продавач, Мъж от телефонна компания, Плахият, Тити от 5-и „А“ клас.)
Мика Миляхо (1966г.) е финландски драматург, от 2010 г. директор на Финландския национален театър. Като режисьор създава постановки върху класически и съвременни текстове. Автор е на пиесите: „Паника“(за проблемите на мъжете, приближаващи средната възраст); „Хармония“(за отношенията на работното място; „Гараж“ (за адаптацията и старостта). „Хаос“ е неговата „тъмна комедия“, която според режисьора на българската ѝ премиера – Марий Росен, е от тези изключения „които отместват фокуса си от мъжа и го насочват към жената и нейната гледна точка към живота“.
Спектакълът на сцената на „Театър 199“ – „Хаос“ е драматургичен разказ за живота на обикновения човек, но и за превръщането му в разбунтувал се индивид; за системата, която засмуква човешкото същество, въвличайки го в нелепи ситуации, но и за краткия миг възмездие, когато хармонията надделява. Йоана Буковска-Давидова, Елена Атанасова, Радина Думанян чрез своите основни героини – София – начална учителка, Джулия – психотерапевт, Еми – репортерка, по блестящ начин изграждат образа на жената, която трябва да се справи с предизвикателствата на своето съвремие, без да загуби природната си самобитност. Превъплъщавайки се в и останалите персонажи от пиесата, те не само представят мотивите на мъжете от позицията на женската актьорска интерпретация, но и изграждат разнородни типажи от двата пола със специфично личностно и социално битие, Тук е и крехкият професионалист, и подсъзнателният дразнител – майката „скала“, и добрият специалист, и манипулативния пациент, и неосъзнатият бунтар, и подлият кариерист, и арогантният богаташ, и неверният съпруг… Тук е и реалната социално-обществена и интимна среда, която може да подтикне кроткия гражданин към ескалиращо в насилие действие. Оказва се, че никой не е застрахован срещу надмощието на другия, скрит „аз“, способен на ирационални прояви в изблик на умопомрачение. Тоест хаосът е в самия живот, около и в нас. Но в природата все пак има равновесие и затова финалът на апокалиптичния свят, който се вихри на театралната сцена, отваря път към надеждата. А тя е заложена в основните житейски ценности – приятелството и семейството. Йоана Буковска-Давидова, Елена Атанасова, Радина Думанян ги извеждат перфектно с цялостното си актьорско присъствие, способно да умилява, разсмива, разплаква, да удивява, възторгва, да пронизва като нож, да тушира болката, да поражда илюзии и блян…
 
След октомврийската си премиера, спектакълът „Хаос“ може да се види на 9.11. и на 18.11.2019 г.