На прага на месец ноември сме – месец, преходен между есента и зимата. Още една причина да не ни изненадва лошото време.
След като вече преминахме към зимното слънцестоене, редно е да приемем, че метеорологичните промени в климата ще са свързани с понижаване на температурите.
Времето през месец ноември ще бъде типично за сезона.
По-топло време се очаква в първите 10 дни от периода с минимални температури от -3 до -8 градуса, а максимални между 14 и 21 градуса. Прогнозите са за слънчеви дни в планините, сутрешни мъгли в равнините и разкъсана облачност.
Прев втората десетодневка на месеца се очаква понижаване на температурите в следствие на дъждове около 10-11 ноември. Около 14-ти се очаква отново повишаване на градусите, но за кратко, защото след 18-ти ще настъпи трайно понижение на температурите и дъждове.
В началото на третата десетодневка за ноември в Северна България и по високите полета на Западната част от страната се очакват снеговалежи. Температурите ще бъдат ниски. В края на периода сняг ще вали в цялата страна.
За шофьорите е добре да обърнат внимание на автомобилите си и да подготвят зимните “екипи” – смяна на гуми, вериги, подходяща течност за чистачки и необходимо оборудване за почистване.
Не забравяйте, че и през този месец грижата за имунната система, кожата и косата не отстъпват на заден план. Затова се хранете с прясна, сезонна храна, използвайте слънцезащитни кремове и се пазете от силен вятър и измръзване.