Всяка година в Европейския съюз се произвеждат почти 26 милиона тона пластмасови отпадъци за еднократна употреба. Това е и една от причините десетки детски градини да заменят използването на пластмасови чаши с метални. Изчислява се, че по този начин се спестят близо 2000 лева месечно. Освен това се грижат и за природата.
Екоактивисти изчисляват, че всяко дете използва средно по 5 еднократни чаши дневно. Така забавачниците изразходват над милион чаши всеки учебен ден или 550 тона отпадък годишно. Много родители се организират и купуват чаши на децата си, като всяка чаша е индивидуално обозначена. По този начин се намалява вероятността малчуганите да пият от чужда такава.
Изискването за непрекъснато миене на съдове обаче отказва много директори от идеята за въвеждане на тези чаши. От една страна – това създава допълнителна работа, за която в някои градини нямат достатъчен човешки ресурс, освен това значително се покачват разходите за ток и вода. От друга страна обаче подобни притеснения са неоснователни, защото изискването чашите да бъдат дезинфекцирани след всяка употреба важи единствено за общата сервизна посуда.
В рамките на година и половина 19 детски градини от градовете София, Благоевград, Пазарджик, Търговище, Елин Пелин, Перник и Чепеларе са подкрепили екологичната кампания и са заменили пластмасовите чаши с иноксови.