• Подскачай отдолуТази изоставена мина в Уелс е превърната в прекрасна модерна площадка с разнообразни трамплини – вариращи от 6 метра за децата до 54 метрови за по-смелите. С помощта на лифт можете да разгледате мястото и от високо.

 • Пещерата Хан Сонг ДунгТази пещера във Виетнам е обявена за най-голямата в света. Името се превежда като “пещера на планинската река”, тъй като има пещера, разположена по просторен воден път. Някои части са тъмни, но на други има слънчева светлина, проникваща от дупките в тавана. Местността е направена достъпна за туристи през 2009 година и за да се стигне до нея, е необходимо да се премине през джунглата, но гледката определено си заслужава.

 • Цистерната на базиликатаПрез 6-ти век византийският император Юстиниан I нарежда изграждането на огромен подземен резервоар от “Света София” в сегашния Истанбул. Името му идва от това, че се намира под базиликата “Стоа”, която сама по себе си е популярно място. Това е огромно постижение на инженерството за времето – масивна камера, поддържана от 336 каменни колони и способна да задържа 100 000 тона вода. През годините се е налагало известно преструктуриране, за да се гарантира, че няма да се срине, но оригиналните строители са знаели какво правят. Най-любопитната гледка са двете глави на Медуза, поставени на странни ъгли.

 • Пещерите СкочанПещерата Скочан, разположена в Словения, е с размери над 4000 декара. В нея туристите могат да се разходят в различни райони, като най-забележителният е огромен мост над пропаст – достатъчно голям, за да побере 45-етажен небостъргач. Скалните образувания са великолепни, а огромните пропасти и тавани са наистина изумителни. Има и стълби, вградени в скалите, които позволяват да видите отгоре подземните реки и езера, а ниските температури помагат за поддържане на красотата.

 • Кубър ПедиАко искате да знаете колко екстремна е тази зона, просто си спомнете, че филмите “Лудия Макс” са снимани там. Намира се в Австралия, където температури над 40 градуса не са нещо странно. Именно заради това изграждането на домове и други сгради под земята е логична стъпка за оцеляване на жителите. Самото име е аборигенско наименование за “бял човек в дупка”. Голяма част от местността е мината Умоонал Опал, използвана за добив на различни скъпоценни камъни. Днес това е музей, а има и магазин. Впечатляваща е и сръбската православна църква – цяла катедрала, построена предимно под земята и декорирана с прекрасни произведения на изкуството.

 • Солната мина ВиеличкаРазположена недалеч от Краков, Поллша, тази мина е открита през 13-ти век и е била в непрекъсната експлоатация почти 800 години, което я прави най-дълго опериращата солна мина в света. Дейността там приключва през 1996 година поради нарастващата цена на солта и наводняването на някои от тунелите. Местността обаче намира нов живот като основната туристическа атракция в района. Там можете да видите десетки статуи и четири параклиса, издълбани в скалата с останки от старите мини. Камерите са толкова масивни, че там се извършват скокове с бънджи и състезания с балони с горещ въздух. Има и красиво подземно езеро, а разнообразието от рисунки в скалите очарова над един милион посетители годишно.

 • ДеринкуюПрез 1963 един собственик на жилища в Турция правил ремонт, когато разбил една стена и открил тунел. Той решил, че слулчайно е попаднал на минна шахта и призовал властите да проверят. Скоро била открита поразителна мрежа от подземни пещери, разположени на 200 метра под земята, които могат да поберат 20 00 души. Изследванията показват, че е била построена от меката вулканична скала някъде през 8. век като мямсто за убежище. Допълнителни проучвания открили 18 нива с домове, магазини, работни площадки и други, голяма част от които са все още непокътнати. Може да е сложно да обиколите този лабиринт, но все пак той си остава фантастично случайно откритие точно под краката на съвременния град.

 • Подземната река Пуерто ПринцесаНамиращата се в Палаван във Филипините подземна река е най-голямата в света. Преминава през сложна система от пещери, дом е на паяци, змии и други същества, а уникалните топлинни условия на климата, вятъра и екдватора означават, че Принцесата може да компенсира последиците от постоянния туризъм. Това също така допринася за невероятните пещерни образувания и минерали, които не се срещат никъде другаде. Мястото често е посещавано от учени, правещи проучвания, за да разберат по-добре как се образуват такива пещери и как да използват това, за да помогнат на планетата. Можете да видите също така и вкаменелости на различни животни и риби, вградени в стените и речното корито.

 • Пещерите на светещите червеи ВайтомоНамиращи се на около 2 часа път от Оукланд, Нова Зеландия, тези пещери са пълни с Арахнокампа Луминоза или светещи червеи. Може да ги разгледате по няколко начина – например разхождайки се из пещерата, в лодка или чрез екстремно преживяване като спускане по тролей. Модерното осветление помага, но червеите са достатчно интересни сами по себе си.

 • Пещерата Рийд ФлутИзвестна като „Замъка на естественото изкуство“, тази екстензивна пещера се намира в Гуилин, Китай и се смята, че е на повече от 180 милиона години. Била е популярно място векове наред, а на някои от сталагмитите могат да бъдат видени надписи, датиращи от династията Тан. Мястото не е много популярно, но е открито през 1940 година от цивилни, бягащи от японската инвазия в Китай. Когато войната приключила, пещерата се превърнала в турустическо място, като били добавени светлини, окъпващи скалите в невероятни цветове. Различните скални образувания са невероятни и имат много изобретателни имена като Боровете в снега, Драконовата пагода и Кулите близнаци.

 • Солната мина в ТурдаТази мина се намира близо до Трансилвания. През 1932 година била превърната в склад, а през 1990 – в място, подходящо за туристи, с баскетболни игрища, алея за боулинг, Виенско колело, спа и редица малки магазинчета. Всичко това е заобиколено от красиво езеро с интересни конструкции, които изглеждат като летящи чинии. Има и машина, която показва как някога е добивана сол.

 • Единбургските подземияЕдинбург е място, в което суеверието и митовете доминират. Това включва и тази популярна местност – няколко моста, които са построени през 18 век, но по неправилен начин. През следващия век, мястото под мостовете било използвано като склад, но когато районът се наводнил заради речното корито, било изоставено. Открито е за посетители през 1985 година и там туристите могат да се насладят на лабиринт от помещения. Шотландците смятат, че мястото е обладано от духовете