Доминиканската република е една от най-привлекателните туристически дестинации в света, особено през зимното полугодие, когато голяма част от северното полукълбо е обхваната от сурова зима, а тук слънцето продължава да гали с топлите си лъчи. Местната природа е еталон за тропически рай. Освен традиционните за Карибско море бели плажове с прозрачни, спокойни коралови лагуни, тук ще откриете и високи планини, покрити с гъсти тропически гори. Добре развитата местна икономика придава на туристите усещане за сигурност и това прави островната страна дори още по-атрактивна.
 • Официално име: Доминиканска Република
 • Столица: Санто Доминго
 • Местоположение: Намира се на около 150 мили югоизточно от Куба и на 54 мили от западния бряг на Пуерто Рико. Обхваща 2/3 от остров Испаньола – вторият по големина остров в Карибско море. На запад единствената граница е с Хаити. Останалата част на страната е заобиколена от вода – на север е Атлантическия океан, а южните части се къпят в топлите води на Карибско море.
 • Територия: 48 442 кв.км
 • Визов режим: За български граждани не се изисква виза. При пристигане на летище се заплаща туристическа карта от 10 USD.
 • Население: 8,95 милиона. Доминиканска Република има 3 основни града: столицата Санто Доминго на южния бряг – около 2 млн.души, Пуерто Плата на северния бряг – един от основните туристически центрове с постоянно население от 60 000 души; Сантяго – в централната част, лидер в областта на икономиката – население над 250 000 души.
 • Езици: Официален – испански. Екскурзоводите към повечето хотели говорят свободно английски, немски и италиански.
 • Религия: 95 % от населението изповядва католицизъм
 • Часова зона: – 4 GMT; разлика от България – 6 часа
 • Климат: Влажен тропически климат през цялата година, като територията на страната се поделя на 5 микроклиматични зони: влажна, суха степ, тропическа джунгла, гора и савана. Има само един сезон – лято, а морският бриз приятно освежава острова. Краткотрайни дъждове падат между май и ноември. Югозападният регион на страната е най-сухият.
 • Време за пътуване: Целогодишно посещавана дестинация. Най-подходящи месеци: от декември до април.
 • Парична единица: доминиканско песо. Един щатски долар е приблизително равен на 35 доминикански песо. Чужда валута може да се обменя в хотелите или в търговските банки. Масово се използват кредитни карти.
 • Шопинг: Кехлибар и ларимар (местни камъни), изделия от дърво, пури (тук се намира седалището на фирмата “Давидоф”), ром, кафе, керамика, сувенири от индианците Таинос, креолски кукли. Горещо се препоръчват също така касети и дискове с “меренге” и “салса”. При покупка е желателено да се пазарите.
Палми, море, коктейли, екзотични ястия, блажено мързелуване и разходки сред разкошна природа – Пунта Кана, Доминикана (Punta Cana, Dominicana) е раят на земята. Може да сме ви го казвали и за други дестинации и пътешествия, но рядко има място, което е успяло да запази природата си непокътната, като същевременно предлага многобройните удобства на големите хотелски комплекси.
 
Климатът е тропически
 
Средната температура на въздуха през цялата година е между 20° и 30°C, от май до октомври стига и до 35° C. Температурата на водата е приятна, подходяща за къпане.
Независимо какво обичате – да съзерцавате красивите морски води, да плувате или да пробвате различни морски спортове, в Пунта Кана имате тази възможност.
Широки плажни ивици с фин пясък
 
70 километра фин като пудра захар, бял пясък и палми, които се поклащат леко от морския бриз. В курорта Пунта Кана се намират едни от най-красивите плажове – Баваро (Bavaro), Ел Кортесито (El Cortecito), Уверто Алто (Uvero Alto), Макао (Macao), Арена Горда (Arena Golda).
Тук природата се защитава строго от закона и не се допуска строежът на никакви сгради, които биха могли да ѝ навредят. Затова и плажовете са на разположение на хората – никакви масивни постройки, нищо, което да ви пречи да се почувствате като крал на собствен остров с непокътната, дива красота.
 
Кристално сини води на Карибско море
 
Водата на Доминикана е кристална, човек може спокойно да наблюдава живота на морските обитатели дори с просто око. Представете си какво се случва, ако се гмурнете с шнорхел!
Мама Хуана – напитка с ром, билки, вино и мед
 
Това е национално питие. Божествено е, но няма къде другаде да го опитате, така че възползвайте се.
 
Основната рецепта на “мама Хуана” (Mama Juana) включва ром, червено вино, мед и 30 вида билки. Някога местните идианци си правели билков чай именно от тези 30 вида билки. После дошъл Христофор Колумб, носейки със себе си хубавото и лошото на европейската цивилизация и местните за първи път вкусили алкохол. Така се появила “мама Хуана”.
 
В наши дни напитката има различни вариации – към нея доминиканците добаят канела, меласа, лимонов сок, стафиди.
 
Легендите твърдят, че в “мама Хуана” се добавя и стрит на прах пенис на костенурка, затова и напитката действа като силен афродизиак. Но ако почувствате внезапен прилив на желание, отдайте го на рома и на райското място, на което си почивате, не вярвайте на легенди.
Икономика
 
Доминиканската република е една от най-бързо развиващите се икономики в Латинска Америка. Единствено Бахамските острови и Коста Рика могат да се мерят с Доминиканската република по отношение на качеството и стандарта на живот. Страната много успешно развива своята туристическа индустрия, тъй като разполага с едни от най-красивите плажове в света, прекрасни тропически гори, великолепен климат, отлична инфраструктура, както и политическа стабилност. Доминиканската република разчита не само на многобройни чуждестранни посетители, идващи тук за да прекарат една незабравима ваканция, но и на чужденци, които идват с акостиращите тук за кратко круизни кораби. Островната страна развива доста бързо и своето селско стопанство. Тук се отглежда с успех голям брой тропически плодове, захарна тръстика, кафе, какао, тютюн и др. Страната  punta cana beachе особено атрактивна на международните пазари за недвижими имоти. Много чужденци закупуват тук ваканционни имоти, особено за зимните месеци, когато голяма част от северното полукълбо е скована от студ. Както често се случва с красивите и екзотични кътчета, и тук е валидно правилото, че най-големият капитал на Доминиканската република е разкошната природа.
Национална кухня
 
Традиционната креолска кухня е съчетание от европейски, африкански и карибски традиции с използване на местни продукти. Типичните доминикански ястия са Ла Бандера (ориз, месо, боб, зеленчуци и пържени зелени банани), Сан Кочо (приготвя се в бульон с различни меса и зеленчуци), риба с кокосов орех, Мангу (пюре от горски банани, сервира се за закуска), Пиньонате (десерт от мляко и кокос).
 
Остров Саона
 
Остров Саона (Saona) е обявен за национален парк и можете да го посетите, само ако се запишете на еднодневна екскурзия. На острова няма хотели, заведения, само плажове, палми, мангови горички и няколко рибарски селца. Красотата на Саона ще изпълни сърцето ви с трепет и радост. Това го прави предпочитана дестинация за индивидуални пътувания.
 
Тук виреят над 500 вида редки тропически растения – дом на множество птици и животни. Морският свят във водите около острова също заслужава да му отделите внимание. Само на няколко метра от брега можете да наблюдавате пасажи от цветни екзотични рибки или да се гмурнете за морска звезда. Ако имате желание, може да направите и по-сериозно гмуркане сред коралови рифове, за да наблюдавате по-отблизо живота на морските обитатели.
 
За да си го представите по-лесно, само ще ви пошушнем, че тук е снимана знаковата реклама на шоколадовия десерт “Баунти”.
Алтос де Чавон и Каза де Кампо
 
Каса де Кампо (Casa de Campo) е градът на художниците и занаятчйите, в който се намира Алтос де Чавон (Altos de Chavon). Строежът му започва през 1976 и завършва през 1992 година. Голф игрища, тенис кортове, училище по ветроходство, конна база, амфитеатър, на чиято сцена се изявяват звезди от световна величина – градът предлага много и разнообразни начини за забавление.
 
Каса де Кампо е предпочитано място за отдих на звезди като Шакира, Брад Пит, Карлос Сантана. На територията му са заснети и множество касови филми, като легендарния “Кръстникът 2” например.
 
Алтос де Чавон е романтично, бохемско местенце – реплика на типично испанско село от XV век, построена през XX век. Когато строежът е завършен, селището се открива с грандиозен концерт на Франк Синатра. Оттогава до днес тук си дават среща безброй светски личности и хора на изкуството.
 
Чавон е името на реката, която минава покрай него и на която са снимани сцени от култови филми като “Апокалипсис сега” и “Анаконда”.
 
В Алтос де Чавон има художествена галерия с изключително богата и интересна сбирка. Тук се намира и художествената академия, в която преподават някои от най-известните доминикански художници.
 
По улиците, в заведенията и бутиците, навсякъде звучи музика и е нещо обичайно да видите танцуващи хора.