Когато говорим за места, които непременно трябва да посетим, места, които ни привличат със своята непозната култура, мистична атмосфера и арабска екзотика – в съзнанието ни изниква Дубай.
Съчетанието между безкрайните пустинни хоризонти и модерната архитектура прави Дубай едно от най-посещаваните места на планетата.  Желанието ни беше да се докоснем до различните обичаи и традиции, до една далечна вселена към която не принадлежим.
Организирахме пътуването си сами. Полета от София струваше по 180 лв. на човек отиване и връщане, визите скоро бяха отпаднали, а повечето от забележителностите, които посетихме резервирахме предварително.
Пътуването ни беше юни, което означаваше че температурите ще са високи – до 45 градуса, но бързо свикнахме с климата.
И така началото на лятото започна арабското ни приключение.
Като част от седемте емирства Дубай предлага една неповторима арабска атмосфера, лукс и отдих. Архитектурните чудеса, изкуствените острови и мистичната пустиня карат всеки турист да се чувства така, сякаш е попаднал направо в приказките.
Още първия ден посетихме 7-звездния хотел Burj Al Arab. Внушителен със своята форма на корабно платно, този хотел е и най-високият в света. Той, както и изкуствения остров Palm Jumeirah са символите на емирството. Подводният му ресторант е истинско чудо, а на покрива е разположена хеликоптерна площадка.
Близо до Burj Al Arab е локализиран и островът Palm Jumeirah. Навсякъде там се усеща арабският стил и екзотика. А ако искате да видите цялата тази прелест и палмата – има влакче, което струва 15 дирхама.
Любувахме се на тази различна вселена, в която властваха лукса и превъзходството.
Разположен на плажната ивица на дубайския остров Палм Джумейра, 5-звездният хотел Atlantis, предлага невероятна гледка към Арабския залив. В него има  подводен аквариум, възможност за плуване с делфини и огромен аквапарк. “Aquaventure“ е най-големият аквапарк в света и включва кулата на Нептун, кулата на Посейдон, в съчетание със спиращи дъха водни пързалки. Тези пързалки са истинско предизвикателство за всеки авантюрист. За да се насладите на всяко едно екстремно приключение ви е необходим цял ден.
Лично за мен най-интересното изживяване беше пустинното сафари. Едно уникално ориенталско приключение,  включващо екстремно шофиране в пясъчните дюни, посещение на автентичен, пустинен, бедуински лагер, яздене на камила, сендбординг, рисунка с къна, наргиле, последвано от голяма традиционна вечеря и автентичен бели денс на живо! Това е едно интересно приключение, по време на което можете да се насладите на красотата на масивните пясъчни дюни на Арабските пустини.
Впечатляващо е и арабското шоу “Tanura“ – специфичен танц на дервиши от пустинята. Едно приказно ориенталско и автентично изживяване, в което човек се потапя в атмосферата – сливане с един напълно различен свят.
Слушайки великолепната арабска музика, всеки човек се пренася далече в простанството и времето, потъва в арабското пространство и усеща атмосферата по свой собствен начин. Една ориенталска красота, която наблюдавахме в пълната ѝпрелест.
Dubai desert Safari ни пренася далече в мистичната арабска пустиня, в безкрайната загадъчност на тези хоризонти. Прелестна е гледката на залеза над пустинята – величествена живописна картина, включваща пясъчните дюни, плавната камилска походка и силуета на Дубай в далечината.
След края на шоуто и един наситен с изживявания и емоции ден се прибрахме с джиповете в хотела, запазвайки незабравимите спомени.
Следващата забележителност,която посетихме, беше Burj Khalifa. Със своите 828 м. Burj Khalifa в момента е най-високата сграда в света. Този небостъргач  има не обикновени, а двуетажни асансьори, които са и най-бързите в света. Тук се намират най-високо разположеният ресторант и най-високата джамия. Качихме се и пред нас се откри божествена картина, спираща дъха – величественият Дубай погледнат отгоре и пустинята в далечината.
Чувствахме се като на върха на света!
Най-добре е да отидете на Burj Khalifa около 17:00-18:00ч., защото така ще станете съпричастни към гледката през деня, по залез и вечерно време.
Това е мястото, откъдето може да се насладите на Дубай в пълната му прелест, а залезът, погледнат оттам е неописуемо красив. Сякаш думата “величествен“ е измислена точно за този град.
След залеза на слънцето се любувахме на нощния Дубай. Светлините на града  са един разкош! Стоейки пред звездния прозорец човек още веднъж осъзнава какво вълшебство е този град.
Пред Burj Khalifa се намира следващата невероятна атракция – Фонтаните! Това е една приказна водна симфония, караща водата да танцува под звуците на различни песни.
Пеещите фонтани заеха място сред любимите ми забележителности в Дубай! Те са атракция, невиждана досега и още едно чудо в дългия списък с такива на емирството. Гледайки тази музикална феерия човек буквално остава без дъх! Красотата, която се откри пред очите ни беше сякаш от друг свят. Изпъстрени с многобройни светлини и абстрактни композиции, движейки се в такт с музиката тези фонтани са едно истинско произведение на изкуството.
Част от огромния комплекс Burj Khalifa е и The Dubai Mall – най-големият и луксозен мол в света. Освен многобройните магазини, той разполага и с ледена пързалка, собствен аквариум и подводна зоологическа градина – Dubai Aquarium and Under Water Zoo, в който живеят над 33 000 морски видове.
Истинско морско приключение! Друг известен мол в Дубай е Mall of Emirates. Освен с  разнообразие от магазини и атракциони, този мол разполага и със ски писта, център по изкуствата и театър – Dubai Community Theatre.
Естествено в Дубай има още много неща, които трябва да се видят. От задължителните места за посещение са пазарът с подправките и златният пазар, наричани още “сукове“.
Автентичният дух, който се усеща там също е незабравима част от този свят.Тези места са много по-пъстри, живописни и екзотични – изживяване, твърде различно от нашето ежедневие.
Разходка из такъв пазар насища съзнанието ни с още красота – аромати на подправки, гледката на скъпоценности, изложени в дюкяните, храни, познати и непознати, традиционни дрехи и обувки.
В Дубай има пазар за почти всичко – Рибният пазар, пазар на парфюмите, Пазар на платовете и интересният Медина Джумейра Сук.
Успяхме да отидем и до някои от невероятните плажове. Плажът Al Mamzar е една истинска прелест – искрящ бял пясък, чиста вода и палми. Прелестно място, което не трябва да пропускате!
Няма как да отидете в Дубай и да не се повозите на малките традиционни дървени лодки, наречени-“абра“. Това е един забавен и евтин начин за транспорт и напомняне, че не всичко в Дубай се е превърнало в модерно и скъпо.
Тези лодки са запазили автеничния дух на града. Вечерната разходка с “абра“ е приказно изживяване и потапяне в арабските нощи.
Последният ден си оставихме за прелестния град Абу Даби. Абу Даби е столица и най-голямото от седемте емирства. Този град принадлежи към един по-съвършен свят, където няма невъзможни идеи. Намира се на около 150 км. от Дубай. Това, което най-много искахме да посетим там беше Бялата Джамия – Sheikh Zayed Mosque!
Сякаш извадена от приказките, тя е внушителна с нейните размери и прелест и най-красивата мраморна сграда, която съм виждала!
Още едно архитектурно чудо, до което се докоснахме. Бялата джамия е заобиколена от великолепни басейни, облицовани с плочки, които отразяват красивата сграда. При посещение на джамията задължително трябва да сте с дрехи покриващи цялото ви тяло. На жените се раздават покривала за главите и традиционната черна дълга дреха.
Дворът на джамията е покрит с декоративни мраморни плочи с флорални мотиви,изработени на ръка. В главната молитвена зала е разположен най-големият килим в света със своите 5700 кв.м, както и вторият по големина полилей в света, направен от милиони камъни „Сваровски“ и позлатена основа.
Други забележителности, които могат да се видят в Абу Даби са хотелът “The Emirates Palace”, пистата “Яс Марина” от Формула 1, Мостовете “Мата” и “Мустафа”, пристанището както и много други.
Удивителен град, в който властват блясъкът и разкошът.