Есента е един от най-подходящите сезони за да посетите чудния Амстердам.
 
Днешното име на града идва от Амстелердам (Amstellerdam), което означава „бент на Амстел“, реката, преминаваща през града. Възникнал като малко рибарско селце в края на 12 век, в резултат на развитието на търговията през Нидерландския златен век Амстердам се превръща в едно от най-големите пристанища в света. По това време градът е водещ център в областта на финансите и търговията и обработката на диаманти.
 
Aмстердам е впечатляваща комбинация от исторически забележителности, музеи, съхраняващи едни от най-прочутите произведения на изкуството, улички с хиляди велосипеди, цветни алеи и старомодни улични лампи, чиято светлина се отразява в каналите на града. Романтичните канали са повече от улиците и образуват лабиринт, който опасва целия град като мрежа. Заради 160-те си канала и над 1000 моста, някои го наричат „Северната Венеция”. Каналите са се превърнали в печеливша туристическа атракция. Повечето улици изглеждат като алеи – къси и тесни, а каналите са доста по-широки. Това е една от причините местните да използват предимно лодки и трамваи. Велосипедите обаче са най-разпространеният начин за придвижване в Амстердам.
Амстердам е лишен от напрежението, характерно за големите мегаполиси, това е град, в чиято атмосфера просто трябва да се потопиш…Интригуващ и цветен, толерантен и свободен, град на културата и вдъхновението. Градът е прекрасно място за разходки. Дори и да се изгубите из мрежата от канали и улици, не се притеснявайте – насладете са на великолепната архитектура на къщите, продавачите на лалета, улините музиканти, наслаждавайте се дори на тълпата от хора, която всъщност носи уникалния дух на Амстердам.
 
Посетете…
 
Рейксмузеум – Това е най-големият музей в Холандия, за почитателите на стария холандски майстор Рембранд ван Рейн (1606–1669). Това е мястото, където се пазят най-хубавите произведения на изкуството в страната.
Музеят на Винсент Ван Гог – Арт музеят е изцяло посветен на творчеството на най-известния холандски художник. В амстердамския музей на Ван Гог е събрана най-богатата колекция от платна на великия художник – над 200 творби. В експозицията на музея са представени албуми с негови скици, ескизи, писма.
Кварталът на червените фенери – Съществува още от XIV в. В миналото на настоящото му местоположение са били разположени фабрики за дестилация. Започнала е активна търговия по море с останалия свят и се появили много богати моряци и търговци, покрай които съвсем естествено започнали да се навъртат дами с не толкова благопристойно поведение. През 2000 г. Холандия официално легализира и узаконява проституцията. Изключително атрактивно и притегателно място за милиони туристи целогодишно, привличайки с „любовните кабинки” на жриците на любовта.
Площад Дам – На централния площад на Амстердам се намират Кралския дворец, Новата църква (огромна постройка в готически стил) и прочутият музей на мадам Тюсо. В продължение на векове на площада се е провеждала церемонията по коронация на холандските монарси и е използван като централен градски пазар. Централният площад на Амстердам местните жители наричат просто бента. Точно така се превежда името на площад Дам. Холандците са изградили на това място бент през XIII век, който по-късно се разширява, слагайки началото на целия град.
Кралският Дворец (Koninklijk Paleis) е построен през 1648 година и се счита за една от най-значимите културно-исторически забележителности на Амстердам от 17-ти век. Намира се на площад Дам в сърцето на града, бил е дом на крал Луи Наполеон, брат на Наполеон Бонапарт от 1808 до 1813 година. Дворецът съдържа впечатляваща колекция мебели, скулптури, часовници и полилеи от 18-ти и 19-ти век.
Къщата-музей на Ане Франк – Преследвано от нацистите семейството на Ане Франк през Втората световна война е намерило убежище в Амстердам. И макар историята да не е с хепи енд, тъй като все пак са заловени, историята е изключително разтърсваща и човешка. Именно тук 13-годишното момиче започва да води известния си дневник. Къщата е била определена за събаряне след войната, но жителите на града са се застъпили за запазването й. Посетителите на музея могат да влязат в укритието на Ане Франк чрез въртящи се шкафове. Стаите не са обзаведени по искане на бащата на Ане, но има модели, показващи как са живеели укриващите се. В края на обиколката има книжарница, в която се продава Дневникът на много езици, включително и български.
 
Плаващия пазар на цветята – Тази единствена по рода си цветна феерия събира хора от всички кътчета на планетата, дошли да се полюбуват на растения от цял свят. Пазарът на цветята е целогодишен и е особена радост за очите. Оттук можете да отнесете със себе си цвете или дузина луковици от прочутите холандски лалета, които ще ви напомнят за града с хилядите лица.
 
Музеят “Heineken Experience” – намира се в сградата на старата пивоварна Хайнекен. Сградата, в която се е произвеждала напитката, е построена през 1864 г. и до 1988 г. е била действаща пивоварна, a след това е превърната в атракция, предлагаща тематични обиколки на феновете на известната марка бира. Днес посетителите на музея Heineken Experience могат да разберат тънкостите в приготвянето на бирата, да се запознаят с историята на Хайнекен, да видят автентичния интериор на пивоварната от 19-ти век, да разгледат фотографии и документи и накрая, разбира се, да опитат от златистото пиво.
“Зансе Сханс – докосване до миналото” – очарователно селце, което се намира на 16 км. северозападно от Амстердам и представлява своеобразен музей на открито. Проектът за автентичното село е реализиран през периода от 1961 г. до 1974 г., когато се реставрират стари мелници и битови сгради. В боядисаните в зелено, изрядно подредени къщички работят занятчии, занимаващи се с производство на холандско сирене и “кломпи” – типичните холандски дървени обувки – от дървен материал в суров вид само за няколко минути пред очите ви ще се оформят оригинални кломпи, които след това се доукрасяват, боядисват, резбоват и лакират, за да съответстват на най-новите модни тенденции сред обувките. В магазинчета, запазили духа и атмосферата на XVII-XVIII в., може да се посетят още работилници за порцеланови изделия, керамика, лъжици, накити, монети и др. Петте работещи вятърни мелници, емблематични за цяла Холандия, са друг акцент в градчето – те се използват за извличане на бои в различни цветове от дървесина, за дървообработка на трупи, за производство на електричество и за смилане на житни култури, както и за традиционно обезводняване на блатистите местности.
 
“Шопинг в Харлем – бижуто на Северна Холандия” – най-старата жп гара в Холандия, площад Grote Markt, сградата на общината, готическата църква Св. Баво от 14-ти век с невероятния орган, на който са свирили Моцарт и Хендел; очарователните вътрешни дворчета с много зеленина и специална атмосфера. Харлем е и единственият град в Холандия, който има свой собствен уникален стил бира, датиращ от 16-ти век – Haarlems Jopenbier и е обявен за “Най-добър град за пазаруване в Холандия” – от малки, странни концептуални бутици до обичайните големи холандски универсални магазини и популярни вериги са разположени в компактния център на града с обособена комфортна пешеходна зона. Ако не сте любители на пазаруването, през свободното време можете да посетите най-стария музей на Холандия – музеят Тайлър от края на 18-ти век (освен богата природо-научна колекция, в музея са представени и ценни произведения от Рембранд, Рафаело, Микеланджело и много други световни имена) или да посетите музея на Франс Халс, посветен на Златния Век на Холандия с най-голямата колекция от портрети на прочутия художник.