Куала Лумпур бе последна спирка от 45- дневното ни приключение из Азия и едно особено лъскаво място след като до този момент бяхме предимно сред джунгли и океани. Три дни там бяха напълно достатъчни, за да разгледаме  този цветен мегаполис.
 
Първото място, което посетихме бяха пещерите Бату, които се намират извън града, но лесно се стига до там с метро. Влизайки в комплекса веднага ще бъдете заобиколени от десетки маймуни и красиви птици. В никакъв случай не влизайте с чанта с храна, защото рискувате да останете без нея и само маймуните ще се нахранят. Храмовият комплекс е изграден в чест на хиндуисткия бог  Муруган. На централния вход се намира и най-високата статуя в света именно на това божество. Днес това древно хиндуистко светилище е популярна туристическа дестинация,  но за да стигнете до основния храм на  пещерен комплекс Temple Cave, трябва да изкачите 276 стъпала. Мястото впечатлява с огромните пещери, покрити със зелена растителност, религиозни статуи и постройки и гледка през огромен скален отвор към небето.
В Куала Лумпур, е разположен най-големият в света парк за птици, където могат да се видят около двеста вида, между които щраусови птици и птици носорози, тукани, пауни и райски птици, пеликани, фламинго. Те летят и се придвижват съвсем свободно по територията на целия парк.  До момента бяхме срещнали голяма част от тях в естествената им среда на територията на Борнео, Шри Ланка и Индонезия и поради тази причина решихме да не влизаме. За това пък обядвахме в заведение, което е част от парка и компания ни правеха няколко от прекрасните птици.
 
Няма как, когато си за първи път в Куала Лумпур да не посетиш и кулите Петронас.  Те представляват 88-етажен небостъргач с височина 451 метра. Пред тях се намират и цветните музикални фонтани, които силно бледнеят пред тези в Дубай, но е интересно да се видят.
 
Едно от най-колоритните места в Куала Лумпур определено е китайският квартал. На  улица ”Петалин” (Petaling Street) сергиите са отворени до късно през нощта и там пазаренето е начин на живот. Разходихме се още из страхотните паркове и градини на Куала Лумпур. Изключително красиво и спокойно място е Градината на орхидеите, където има над 800 вида от това прекрасно цвете, разпростиращи се върху един прекрасен и цветен рай.
 
Разхождайки се из улиците и оживените булеварди на на Куала Лумпур срещнахме атмосфера, напомняща на космополитен град. Не случайно го наричат  ”Малкия брат на Дубай”.  Но това, което истински ме впечатли и което не видяхме нито в Дубай, нито в Банкок бяха стадата от диви маймуни, които необезпокоявани пресичаха огромните булеварди. До момента сме срещали много различни видове в горите и джунглите на Азия, но определено беше очарователно да видим как този стоманен град се е превърнал в истински дом за различните маймуни и други видове диви животни.
 
Фотограф: Красимира Илиева
Още пътеписи от Красимира Илиева четете в личния ѝ блог Coconutstories.net