Миконос (Μύκονος, Mykonos) е остров,  част от Цикладските острови в Егейско море. Главен град на острова е Миконос, известен също и като Хора – съчетание от специфична архитектура, невероятни рибни ресторанти, кафенета, дискотеки, клубове, бутици и магазини за подаръци.
Островът се слави с нощния си живот, известен като един от най-добрите в цяла Европа, сравняван с този в Ибиса, дори предпочитан. Мястото привлича множество известни DJ от най-големите и известни клубове и плажни барове в света. Партитата там започват на обяд на плажа и продължават през нощта до изгрева на слънцето. Красивата обстановка, бутиковите хотели и класните забавления правят гръцкия остров желано място за всички модерни хора.
На острова можете да се насладите и на много забележителности. Най-популярни са Вятърните мелници. Миконос е бил част от ключов търговски маршрут, който в миналото свързвал Венеция с Азия. Сега тези мелници можете да видите по много картини на художници. Също така не остават незапечатани по снимките на туристите.
Казват, че на Миконос има 365 църкви – по една за всеки ден от годината. Най-известната от тях е „Парапортиани“, която представлява съвкупност от пет по- малки църкви.
Един от най- известните археологически обекти на Гърция е малкият остров Делос, който се намира само на два километра на запад. Целият остров е обявен за национален музей и е един от най- важните митологични, исторически и археологически центрове в Гърция, където ще видите останки от светилището на Аполон, храмът на Артемида, храмът на Хера и много други.
Друга атракция е живописния квартал с многоцветни балкони, който “виси” над морето и се мие от морските вълни, наричан Малката Венеция. Не забравяйте  да посрещнете от тук най-красивите залези на Гърция. Вълните се плискат по стените на очарователните къщи, кафенета и ресторанти, разположени на брега на морето.
Миконос е популярен и като един от малкото острови в Егейско море, където е разрешено гмуркането. На острова ще откриете няколко водолазни центрове, които отдават под наем екипировка и предлагат обучение.
Плажовете на острова са известни в целия свят със своята красота, както и златистия пясък и кристалните води. Най-известните от тях се намират в южната част на острова.

Elia Beach

Известен с най-дългата плажна ивица на острова и е отдалечен само на 10 км от столицата Хора. Той е един от най-красивите плажове със ситен, златист пясък. До него се намират няколко таверни и плажни барове, а за любителите на водните спортове има под наем водни ски, парасейлинг и уиндсърф. Плажът Елиа е един от спокойните и тихи плажове на острова.

Paradise Beach

Плажът е известен най-вече като парти център на Гърция и привлича много младежи от цяла Европа всяко лято, за да се забавляват. На разположение на посетителите са и много други атракции – център за гмуркане и други водни спортове, барове, дискотеки и таверни.

Kalafatis Beach

На плажа Калафатис можете да наемете екипировка за уиндсърф и кайтсърф, както и каяк, джетски и много други. В северната му част се дава под наем и екипировка за гмуркане за тези, които искат да се насладят на прелестите на морското дъно. От плажа тръгват лодки и за съседния остров Драгониси, който също е много подходящ за гмуркане, заради множеството пещери.

Ornos Beach

Плажът Орнос е най-близо разположеният плаж до столицата Хора – само на 2.5 км. Близо до плажа има голям комплекс, който предлага разнообразие от таверни и барове. Много е подходящ за семейства с деца, заради ситния златист пясък и спокойствието наоколо. Както всички останали плажове на острова, и тук са популярни водните спортове като гмуркане, водни ски и уиндсърф.