Има едно място на Бали, което изключително силно ме впечатлява или “Храмът на свещената вода’’ – Пура Тирта Емпул. Този храм с 12-те си фонтана, пълни със светена вода, привлича вярващи от цял свят. В изумрудения цвят на водите в един от вътрешните басейни плува огромна змийорка, която сякаш е пазител на храма. Тирта Емпул впечатлява с красивите статуи и градини, които носят необикновена енергия, присъща само за този остров.
Езерото Батур и вулканът са друга важна част от острова. Вижда се прекрасна гледка и пътя, по който е минала лавата при последното изригване. В подножието на езерото съществуват малки селца, които не желаят да имат нищо общо с останалия свят. Те са мистични, изолирани и зловещи, а основен поминък са риболовът и земеделието. Близо до едно от селцата се намира място с така наречените парфюмни дървета. Мястото е отдалечено, защото там при парфюмното ухание на растенията, хората от тези селца, погребват своите мъртви.
Мое любимо място е Убуд- едно малко красиво градче, което е средище на приложните и изящните изкуства. Културни събития, мистични балийски танци, разказващи цяла една история, музика, литература и занаятчийство. Убуд е толкова великолепен, накичен с франджипани и с мирис на запалени клечки и много дарове към боговете. Казват, че за да опознаеш едно място трябва да усетиш аромата му, а аромата на Бали е фантастичен. Убуд ни посреща с очарователна балийска къща и домакинът ни със женско име Тристиана. Той ни разказва, че майка му много искала да има момиче и поради тази причина е кръстен с женско име. Може би има някаква връзка и традицията при местните, че  когато се роди дете се чака 3 месеца, за да опознаят личността на детето си преди да му дадът името. Убуд ни посреща и с прекрасна индонезийска храна, сервирана в палмови панички, украсени по различен начин. Изумително красиви храмове с градини, фонтани и колоритни статуи на различни същества ни приветстват на всеки ъгъл. Бих казала, че ако искате да се насладите на автенични архитектурни шедьоври – Бали е вашето място, а ако сте любопитни и желаете близка среща с многобройни маймуни- Гората на маймуните в Убуд ще ви посрещне. Изключително интересно и забавно място, където за малко едър макак да открадне чантата ми. Но това също е част от приключението.
Има едно градче на Бали, което също като Убуд е в сърцето ми. Градчето се казва Сидеман. Там, в един малък оазис за 3 дни сме част от Рая. Невероятна гледка към оризовите тераси в планинска местност, заобиколена от гъста джунгла от мангрови, бамбукови и палмови гори. В дървени бунгала с цветна градина и едно от най-вкусните кафета на света. Не защото е нещо специално, а защото отпивам от него, наблюдавайки дълбочината на гъста джунгла със стотиците птици, прелитащи над нас.Какво ли не бих дала да разбера вида на една от тези птици. Толкова вълшебен звук, непознат за мен и кънтящ така тихо и магично в целия зелен район. Лека бамбукова музика, градина от различни цветя и цялата божественост на света, събран тук на това място. И един красив залив, на около 20 км от Сидеман ни показва и невероятния подводен живот на острова. Все така неопитомен и загадъчен.
Да си на Бали е не просто обикновено пътуване или екскурзия. Това е състояние и веднъж посетиш ли го вече не си същия човек. Защото мегнетизма и вдъхновението те зареждат напълно. Защото този остров е очарованието на едно ароматно кафе. Бали е хармония, душевен баланс, изумрудени басейни и храмове, водещи към друг свят. Бали е в усмивките на местните, в красивите нюанси и джунгли с ухание на дъжд. Бали е магия. И ще се върна отново там, за да чуя отново загадъчната бамбукова музика, докато аромата на франджипани ме следва през оризовите тераси. Ще се върна отново там, при и песните на птиците и малките заливи, защото сега знам, че Бали е сърцето на Индонезия.
Фотограф: Красимира Илиева
Още пътеписи от Красимира Илиева четете в личния ѝ блог Coconutstories.net