Планирайте за сценария, в който всичко се обърква. Няма съвет за пътуване, който да Ви подготви за всичко, а със сигурност по време на пътешествието Ви ще изникнат проблеми. Пригответе за случая, за който се страхувате.
 
Научете най-практичните думи от местния език.  Дори тромаво изречени фрази като “Добър ден”, “Благодаря”, “Колко струва това?”, “Извинете” и “Моля” на езика на страната, която посещавате, ще зарадват хората, които ги чуят. Може дори да разчупят достатъчно нещата между вас и събеседника, така че да получите повече отколкото сте очаквали. За всеки случай можете да си изтеглете някое мобилно приложение за преводи, ако планирате пътуване в чужбина.
Изтеглете си офлайн навигация. Това ще Ви позволи да се ориентирате в градовете, които посещавате без да трябва да плащате изключително високите цени за мобилен интернет. Добри варианти са maps me и Google Offline Maps.
 
Планирайте за по-скъп престой, отколкото се надявате. Когато пристигнете на новото място, вероятно любопитството Ви ще се разполага с портфейла Ви. Ако не се подготвите за по-големи разноски, може да се поставите в трудна ситуация към края на пътуването си.
Сканирайте най-важните си документи и ги защитете с парола. По този начин, Вие бихте могли да разполагате с ценните копия дори в случай че си изгубите или Ви откраднат документите. Сканираният дубликат на паспорта Ви, например, ще Ви позволи да закупите самолетни билети, да се чекирате в хотел и при нужда дори да удостоверите самоличността си пред представителите на местното посолство.
 
Купете си предварително билетите за най-посещаваните туристически дестинации. Ако веднъж сте били част огромните опашки за билети за Колизеума, Саграда фамилия, Айфеловата кула или някоя друга световноизвестна дестинация, знаете, че чакането може значително да навреди на настроението в момента, в който се изправите пред самата забележителност.