Ако ме попитате кои са най – романтичните градове в Европа  несъмнено ще поставя Прага на едно от първите места в класацията. Осъзнах го още преди години, когато за първи път я посетих и усетих духът, който носи красивата столица на Чехия. Защото Прага е създадена с вдъхновение. А всичко, създадено с вдъхновение е прекрасно.
 
 
Богатото културно наследство, което градът притежава, светлината и атмосферата те връщат в едно изминало време. Време, в което старите чешки художници са пресъздавали умело онази среда, изпълнена с усет към цветовете и автентичното. Днес готическия стил на Карловия мост привлича хиляди туристи от цял свят. През деня мястото оживява и се изпълва с художници и музиканти, а вечер може да се разходите и да се любувате на Вълтава, където сред статуите на светци се откроява една. Тази на светите братя Кирил и Методий.
 
 
Вечерните разходки из градовете носят особено усещане. Независимо дали е зима, дали има буря или жегите са непоносими. Вечер в градовете има вълшебство. И когато си в Прага тази магия се усеща с пълна сила. Особено при часовниковата кула  Орлой и астрономическия часовник. Там на Стария площад се намира най-стария все още работещ часовник на света, където композиция от движещи се фигури се показват на всеки кръгъл час. Часовникът показва както точния час, така и движението на зодиакалните знаци и разположението на Слънцето и Луната. Впечатляващо е как по време на камбаните от кулата се показват фигурите на 12-те апостоли. В този момент се усеща, че Орлой е не просто обикновен часовник. Той носи загадъчно усещане, особено през нощта, когато е красиво осветен.
В този град духът на Старата Чехия се усеща с пълна сила. Независимо дали се разхождате из замъкът Храдчани, или из улиците, които водят направо в миналото. Духът на Прага е в Танцуващата къща и нощните светлини, в кръчмата на Швейк и най-вкусната бира на света. Една атмосфера от миналото, където духът на Прага осветява романтичното сърце на Чехия.
 
Фотограф: Красимира Илиева
Още пътеписи от Красимира Илиева четете в личния ѝ блог Coconutstories.net