Санторини (Σαντορίνη, Santorini) е един от най-красивите острови в света. Това е чудният остров с белите къщи и сините куполи . Не съществува брошура за Гърция, където да не фигурира и снимка от вълшебното място. Той е най-южният остров от Цикладите в Егейско море, състои се от вулканични скали, които са причина за необичайния цвят на дюните. Днес Санторини е популярна туристическа дестинация със съчетанието от битов гръцки стил и модерен лукс.
 
Санторини има вулканичен произход и е образуван в следствие на изригване на мощен вулкан около 1400 г. пр. н. е. Тогава островът е имал почти кръгла форма, но чудовищното изригване изхвърля централната част и на нейно място се образува кратер – калдера, който се запълва с вода, а основния остров придобива сегашният си “сърповиден” вид.
Едно от най-сниманите от туристите места в Гърция е селцето Ия, където могат да се видят популярните бели къщи със сини покриви, които сякаш са кацнали върху впечатляващите скали. Именно тук се откриват прекрасните панорамни гледки както и така популярните залези. Хиляди хора се стичат всяка година само за да наблюдават и запечатат на снимка залеза, седнали в многобройните кафенета и ресторанти по крайбрежието.
 
Въпреки, че е вулканичен остров, Санторини ни удивлява със своите уникални плажове: Черният плаж, Червеният плаж и Белият плаж.
Черният плаж е най-популярен и лесно достъпен. Разпростира се в Югоизточната част на острова, като най-известните курорти са Камари, Периса, Периволос (Kamari, Perisa, Perivolos). Пясъкът там е от ситен до едър с черен цвят.
Червеният плаж е достъпен само по вода – разположен в Южната част на острова, до Акротири.
Белият плаж е по-скоро атракция. До него се стига само по вода.
От пристанището при Акротири има лодки, с които туристите могат да се разходят само да разгледат или да останат и плажуват на Червеният и Белият плаж.
На острова можете да откриете и много безлюдни плажове, където да се откъснете от шума и да се насладите на истинско спокойствие.
Отвъд познатото от рекламите очарование са вината на Санторини. Въпреки че са неизвестни дори за много ценители, те правят острова една от най-интересните винени дестинации в света. Традиционният стил вино за острова е винсанто. Развитието на санторинското сладко вино идва най-вече от това, че гърците сушат гроздето на слънце. Основна разлика между това вино и италианските вина е, че асиртикото, който е основният сорт грозде на острова е с много високи киселини, което допринася за специфичния вкус на виното. Освен винсанто други традиционни местни стилове са мецо (като винсанто, но от червено грозде), бруско – традиционен метод за правене на вино с мацерация (периодът, в който гроздовият сок остава в контакт с ципите) на бяло грозде за няколко седмици, отлежаване в амфора, високи танини и очевидна оксидация.