Солун е динамичен и слънчев град с богата история, многобройни кулинарни изкушения и прекрасни морски гледки. Мегаполисът с над 1 милион жители, се счита не само за развлекателна столица на северна Гърция, но и за културна столица на страната. Заслужено е една от най-привлекателните дестинации за българските туристи. Всъщност вторият по големина град в държавата (след Атина) се радва на огромна популярност по цял свят и има с какво да очарова всеки посетител.
Историята на Солун започва в далечната 315 г. пр.н.е., когато македонският цар Касандър основава селище тук и го кръщава на съпругата си, която е сестра на Александър Македонски. Нейното име е Тесалоника, дадено й в чест на гръмката му победа над тесалийците. Днес в градът може да се види наследство от различни влияния, според това кои са били владетелите му и откъде са идвали бежанци през вековете – римско, византийско, българско, османско, еврейско.
За историята на мегаполисът свидетелстват десетки забележителности. Може би най-известната от тях е Бялата кула, която е пазила източната част на градските стени през 15 век, а години по-късно е използвана като затвор от османската власт.
В центъра на Солун се намира арката на Галерий – древноримска триумфална арка. Построена в чест на победата на римския император Галерий над Сасанидското царство. Тя не е самостоятелно съоръжение, а е съединена чрез галерии, водещи към гробницата на Галерий – ротондата „Свети Георги”
Разхождайки се, ще забележите, че църквите са на всяка крачка, като най- известната от тях е “Свети Димитър”. Построена е в началото на 4-ти век, днес в нея се пазят мощите на покровителя на Солун – Свети Димитър. Тя е най-голямата църква в града и е част от списъка на ЮНЕСКО.
Задължително преминете през квартала на вкусовете – Лададика.
Развлекателният район е подобен на Капана в Пловдив, очарователни малки улички, цветни сгради и таверни. Няма как да пропуснете крайбрежната алея, изпълнена с безброй заведения, където може да се насладите на чаша фрапе и пресни панини. На булеварда се намира централният площад Аристотел – постройки с архитектура в колониален стил и изобилие от ресторанти, пекарни и магазини.
Освен заради забележителностите, Солун е инстинска находка и за любителите на добрата кухня. Наистина е много трудно да се намери място, където се сервира лоша храна. Ако обичате да хапвате на крак ви препоръчвам сувлаки и гирос – гръцкия вариант на fast food. За десерт изберете една от многото пекарни, където ще откриете всякакви сладкарски изделия, като най-типичното за града се нарича бугаца (сладка баница с пълнеж, поднесена с пудра захар и канела).
 
Солун може да не е столица на Гърция, но лесно може да открадне светлината на Атина, когато става дума за храна. Сред такова богато разнообразие от заведения, може да изгубите доста време в избиране на най-подходящото.
Аз самата, трудно се ограничих до само 3 локации, които да ви предложа.
Estrella
Естрела бързо се класира в листа ми с “любими”. Ресторантът в центъра на града, предлага интересни варианти за закуска, както и оригинални алтернативи за брънч през цялия ден. Яйца, приготвени по всевъзможен начин, кроасани, бургери, профитероли и смутита. В менюто ежедневно се добавят нови рецепти от главният готвач Dimitris Koparanis.
Les Zazous
Винаги когато съм в Солун, не пропускам да се отбия в Les Zazous. Бар- ресторантът е предпочитан и от местните, защото се намира в един от най- красивите квартали – Каламария, и е едно от най-добрите места в него. Елегантен дизайн, невероятен изглед, приятна музика и средиземномоска кухня.
 
Orizontes
Афинитетът ми към комбиниране на удоволствието от храната с красива гледка се проявява отново в последното ми предложение. Покривният ресторант Orizontes се намира на площад Аристотел, на 7-ия етаж на историческият хотел Електра. Менюто се характеризира с местни вкусове и модерни готварски техники. Вечеряйки се радваме на термалния залив и красивите неокласически сгради на площада.
 
Уикендът ни завършва с мини круиз по залез. Щом отплавате, ще срещнете любопитни птици, градски светлини и огромни кораби, които никога не спят. Всичко това, на фона на хубава музика и любим коктейл в ръка.
Тръгваме от Солун, докрай отдадени на собствените си емоции и с ясно съзнание бързаме да си признаем, че този град ни спечели завинаги, и още преди да сме го напуснали, вече мечтаем за следващият път, когато той ще ни посрещне отново, многолик и щедър на преживявания!