Някога мечтали ли сте си да полетите в небето?  Не говоря за полет със самолет. Говоря за усещането да сбъднете най-голямата си мечта. За чувството да си в облаците и за моментите на истинска и чиста радост, в които имаш усещането, че си се доближил до Рая. Така се чувствам всеки път, когато съм в Азия. Но в Тайланд беше различно.
Романът на Алекс Гарланд “Плажът“, както и едноименния филм бяха причината да се влюбя в колоритния Банкок и прекрасните тюркоазени острови на Тайланд. Дълго време смятахме, че е невъзможно да се посети, поради ред причини. Но в един момент си казахме, че е време за Нашето Пътешествие. Тайланд бе част от 45-дневната ни обиколка из Азия. В този пътепис ще ви разкажа за моя Тайланд, през моите очи.
15 – ти юни е датата, на която с нощен полет от Коломбо в Шри Ланка стигнахме до Тайланд. Часовете не се усетиха, а аз бях щастлива, защото пътувах към най-мечтаното си място.  Събудих се около 7 сутринта в самолета и вече летяхме над Банкок. Следваха 11 дни, изпълнени с емоции и приключения в Банкок, островите Ко Самуи, Пи Пи и Пукет.
Летището на Банкок впечатлява с размера и красиво-декорирания интериор. Тълпи от хора от различни краища на света с традиционни облекла изпълваха атмосферата. Взехме си багажа и се отправихме към метрото, за да стигнем до хотела. Космополитният Банкок е град, в който лесно можеш да се изгубиш. За щастие Тони притежава онази вградена и перфектна ориентация, която му позволява да се чувства във всеки град така, сякаш живее там от години. Банкок е град не само на безкрайните забавления. За мен това е Градът на контрастите. Там не важат правила, защото те не съществуват. Банкок или ще те накара да се влюбиш в него от пръв поглед или ще те отврати завинаги. За него трябва да сте готови, да сте подготвени предварително и да знаете какво да очаквате, защото това място е като никое друго. Цветните улици с безкрайни задръствания, където времето в един миг спира. Таксита, клаксони, шум, тук-тук колички с шофьори, които постоянно предлагат услугите си. Хаосът ви завладява още в самото начало. Аромат на улична храна и фрешове от различни екзотични плодове ни съпътстваха на всяка улица. Високата влажност на въздуха и жегата  бяха наша постоянна компания през краткото ни пребиваване там. Имахме 3 дни в Банкок, но дори цял живот да си там няма да ти стигне, за да опознаеш  този уникален град.
Хотелът ни притежаваше прекрасна градина, където сутрин закусвахме и пиехме кафето си. Стаята беше приятна и просторна, но тъмна, тъй като прозореца гледаше към стената на отсрещния блок. Рецепционистът – едър хомосексуалист, говореше перфектен английски, но не ни даде никакви полезни съвети, защото беше зает да прави комплименти на Тони. Починахме си няколко часа и се запътихме да разгледаме града.  Движехме се предимно с метро. Малките триколки тук-тук също са добър вариант. Те бяха доста по-различни от тук-туците в Шри Ланка. Тайландските бяха много по-модерни и широки. Въпреки непоносимите жеги в Тайланд и като цяло в азиатските страни е добре да си носите и връхна дреха, тъй като по моловете, метрото или ресторантите е много студено, заради климатиците. Има шанс, дори и да пътувате 10 минути с метрото, да замръзнете. Относно храненето- предпочитахме предимно местна кухня, но не и от уличната храна. Знам, че туристите харесват този вид храна заради екзотиката и цената, но имахме известни притеснения и се хранехме главно по евтини ресторанти и други места. След вечерната разходка из центъра на Банкок решихме да си починем и посетим един от близките Скай барове. Да посетите този тип заведение е задължително, когато сте в Тайланд и да усетите с питие в ръка, че Банкок е в краката ви. Усещането и гледката на такъв тип място си заслужават.
Следващият ден започна с круиз по река Чао Прая, която е най-дългата река в Тайланд. Целта беше с лодката да стигнем до мястото, където се намира Кралският Дворец или Гранд Палас, което представлява огромен храмов комплекс. Мястото е истинско наследство от кралете на Тайланд.  По поречието на реката се виждат прелестни храмове и различни сгради с типична тайландска архитектура. Добре е да знаете, че при пристигането на лодката шофьори на тук-тук ще се опитват да ви излъжат, че Кралският Дворец не работи, но ще ви закарат до друг храм за 40 бата. Като по време на курса шофьорите ви водят по магазини и срещу всяко спиране им дават купони за гориво. Ние знаехме предварително за тяхната практика и дори се възползвахме, тъй като така или иначе смятахме да посетим тази забележителност, а и цената беше добра. В другия случай трябваше да платим 200 бата. Разгледахме храма, както и друго важно за тайландците място Аnanta Samakhom. И се запътихме към Кралския Дворец. Естествено след като получи купоните си шофьорът си тръгна, но за нас вече нямаше особено голямо значение.
Стигнахме с друг тук-тук до храмовия комплекс на Кралския Дворец, където задължително трябва да сте с дреха, покриваща коленете и раменете ви. Това важи както за жените, така и за мъжете. Преминавайки стените на комплекса, оставате очаровани от блясъка и автентичността на храмовете и от красивите градини.
Най-знаменитият e Храмът на изумрудения Буда. Тук е най-почитаният религиозен обект в Тайланд – един 65-сантиметров седнал Буда, изработен изцяло от изумруд. Прекарахме няколко часа там и се насочихме към друго важно за тайландците място, а именно Храмът на Полегналия Буда – Wat Pho.
Това е най-големият и най-стар храм в Банкок. Великолепният будистки храм е известен и посещаван най-вече заради дългата 45 метра, покрита със злато, статуя на полегналия Буда, която се съхранява в него. Духът на това място се усеща много, особено когато монасите са се отдали на дневната си молитва. Посещението на този прекрасен храм е просто задължително за всяка туристическа обиколка на Банкок.
След уморителната целодневна обиколка из забележителностите на Банкок нямаше как да пропуснем и да се насладим на прочутия Тайландски масаж.  На всеки ъгъл неонови реклами предлагат типичен тай-масаж на достъпни цени. Избрахме успокояващ Спа център, където тайландки-масажистки хвърляха похотливи погледи към младите туристи. Този момент не подмина и Тони. Но в Банкок нищо не можеше да ни изненада. Масажът беще страхотен, особено след уморителен ден като този.