Египет е едно от най-интересните кътчета на планетата, които си заслужава да посетите поне веднъж в живота. Арабската република е една от най-предпочитаните туристически дестинации и има защо. В тази статия ще разберете кои са седемте забележителности, които задължително да видите.  
Пирамидите в Гиза


Истинско престъпление е да отидеш в Египет и да не видиш Пирамидите и големия Сфинкс в Гиза. Последният архитектурен паметник от Седемте чудеса на света е Хеопсовата пирамида, която е построена около 2580 година пр.н.е.  
Храмът Абу Симбел


Това е храмът, който фараон Рамзес II изгражда през 13 век пр. Хр. в чест на боговете Ра, Хор и Птах. Представлява огромна пещера, издълбана в скали по западния бряг на река Нил. Интересно е, че оста на храма е проектирана  така, че точно на 21 октомври и 21 февруари (61 дни преди и 61 дни след зимното слънцестоене), слънчевите лъчи проникват в помещението и осветяват три от статуите. В пълна тъмнина остава единствено тази на Птах – бога на подземния свят.   
Гробницата на Тутанкамон


Това е единствената непокътната гробница в Долината на царете. Това е първата гробница, която разкрива тайната на великия погребален ритуал в Древен Египет.  
Кайро


Столицата на Египет е една от задължителните спирки. Уникални забележителности, сред които Египетският музей, Купата на Кайро, Цитаделата, Музеят на слънчевите лодки, Музеят на ислямското изкуство и Коптският музей. В Кайро се намира и най-големият пазар на открито в света „Хан ел Халили”.  
Луксор


Разположен е на мястото на древната столица Тива, а огромният брой останки от древността му печелят славата на най-големият „музей под открито небе” в Египет. Забележителностите в близост до Луксор са Храмът в село Карнак, Храмът на бог Амон-Ра, Храмът на Хатшепсут, Долината на царете, Долината на цариците и Тиванския некропол.    
Хургада


Най-известният курортен комплекс в Египет, който впечатлява с бял пясък, прозрачни води и множество развлечения за туристите. Сред задължителните атракци са гмуркането с акваланг, диво сафари в пустинята. Хургада е любимо място и на шопинг маниаците, които обичат да се пазарят с местните търговци.
Шарм ел-Шейх


Това е друг от най-предпочитаните курортни комплекси, намиращ се в южната част на Синайския полуостров. Както за Хургада, така и за Шарм ел-Шейх туристите са на първо място. Множество заведения, в които може да се насладите на местните специалитети и куп водни спортове. Резерватът „Рас Мохамед” също не е за изпускане.