“Животът е твърде кратък, за да се пие лошо вино.”
Първите култивирани лози са били отглеждани на територията на днешните държави Турция, Грузия и Армения преди седем хиляди години. „Винени листи“, под формата стенни рисунки, пък намираме при древните eгиптяни. А в древен Вавилон е съществувал правилник за продажбата на виното.
През 2017г. България бе включена в 10-те най-добри туристически дестинации в света в едно от най-престижните американски списания за вино и гурме култура „Wine Enthusiast“. Нареждаме се сред страни като Италия, Испания, Франция, Германия и др.
Ако сте любители на напитката на боговете, вероятно имате и определени предпочитания към сортове, изби, региони. Може би сте от онези запалени любители, които всяка година посещават някое красиво местенце с цел да открият нов вкус.
Вижте кои са едни от най-добрите вино дестинации в Европа.
Тракийска низина, България
Тракийската низина се смята за един от най-старите региони в света, където се прави вино. Археолозите са намерили свидетелства, че тук се прави вино от около 7000 години, и артефакти показват култ към Дионис, древногръцкият бог на виното.
Авторите на списание “Wine Enthusiast” обясняват: „Само на няколко минути от Стария град, ще откриете хубава стая за дегустации във винарна „Драгомир”, където може да се опитат вина от местни и международни сортове. Друга възможност е избата „Братя Минкови”, построена на живописен хълм” (бел. авт. – избата е край Карнобат). Споменава се, че една от най-старите винарски изби е винпром „Асеновград”, основан 1947 г. Авторите препоръчват да се посети „Шато Асена” – част от винзавода „Асеновград”, на път за Бачковския манастир
Тоскана, Италия
Тоскана е сред най-разнообразните и значими области за италианското вино, където се получава оптималната комбинация на местни и международни сортове. Най-известен за региона е червеният винен сорт грозде, известен още от времето на Римската империя – Санджовезе (което буквално значи „Кръвта на Юпитер“). От него се прави прочутото вино Кианти.
Аквитания, Франция
Столицата на Аквитания – Бордо – се е превърнала в синоним на съвършеното вино. Има защо – в тази част на южна Франция определено могат да се открият едни от най-добрите вина в света. Château d’Yquem е едно от най-престижните вина в света и се произвежда тук. В района има множество красиви замъци, които може да посетите, както и да опитате червено и бяло Bordeaux от различни реколти.
Прованс, Франция
Côtes de Provence безспорно е най-известният и стар винарски регион във Франция. Основната реколта там е розе. Ако сте любители на свежото, сухо розово вино, то в Прованса можете да опитате едни от най-добрите розе вина в света.
Умбрия, Италия
Областта Умбрия, позната като „зеленото сърце на Италия“ предлага не само прекрасни вина, но и уникална природна красота. Специалното тук са трюфелите – не само бели, а дори и черни. Най-доброто вино в региона е Orvieto Classico – за любителите на бели сухи или подсладени вина. За любителите на плътните червени се препоръчва Sagrantino.
Сицилия, Италия
Най-големият винарски регион на Италия е Сицилия. Там се отглеждат повече бели, отколкото червени вина, като най-известното е ликьорното вино Марсала. Червените вина представляват 90% от винопроизводството в региона.
 Бургундия, Франция
Преди около 2 хиляди години, римляните били първите засадили грозде в Бургундия. Местните са имали предостатъчно време за да се усъвършенстват в правенето на вино. Опитайте Côte de Nuits, ако харесвате червени вина. Ако сте фен на белите, опитайте Côte de Beaune.
Шампан-Арден, Франция
Областта Шампан във Франция е станала нарицателна с пенливите си вина, правени по специалния метод – Méthode Champenoise. Въпреки навика, да намопним, че шампанско има право да се нарича само виното, което е правено там. Другите са просто пенливи вина. Шампан-Арден посреща милиони туристи, зажаднели да вкусят несравнимите пенливи вина, както и да разгледат пещерите, в които те отлежават.
 
Порто, Португалия
Тук може да се насладите на популярното ликьорно вино Порт (Порто или Портвайн). То, както и Шерито е вино подсилено с алкохол, но двете се получават по различна технология. Обикновено се правят червени портове, но има и бели. Основно има четири главни категории за порт вина – Vintage, Ruby, Tawny и White.