Остров Закинтос предлага едни от най-красивите пейзажи, за които човек може да си мечтае. Бели плажове, прозрачни морски води, огромно разнообразие от морски обитатели, както и възможност да се скриете под естествената сянка на зеленината през най-горещите часове на деня.
 
Поради земетресение през 1953 г. много от сградите и църквите в Закинтос са разрушени и градът губи много от своята вековна венецианска архитектура, но все пак градчето е запазило малките си улички, с широк централен площад и с куп старинни постройки. Над града стоят останки от разрушен венециански дворец.
 
Сред основните забележителности на острова са площадът “Св. Марк” с католическата катедрала, статуята и храмът на “Свети Дионисий”, считан за покровител на острова, музеят на гръцките поети Соломос и Калвос, Византийският музей и Градската библиотека.
Плажът Навагио, наречен още Свети Георги, е не само един от най-популярните плажове в Гърция, но и в цял свят. Той е заобиколен от отвесни варовикови скали, тюркоазени води и е покрит е със ситен бял пясък. До него може да се стигне само по вода – с лодка, корабче, яхта. Разположен е в западната част на острова, близо до селцето Анафотирия. През 1983 година кораб, който пренася контрабандни цигари, се разбива в залива и е изхвърлен на брега от вълните. С годините пясъкът обгражда останките му от всички страни и сега изглежда, сякаш ръждясалият кораб е изникнал по магически начин насред плажа.
 
Самата гледка към плажа е спираща дъха, така че не пропускайте да й се насладите от скалите отгоре. Перфектния изглед към плаж Навагио можете да получите като се изкачите горе до манастира Агиос Георги Кремнао и от там има път надясно, по който се стига до възхитителната гледка над острова.
Освен плажа Навагио, Сините Пещери също са едно от най-популярните и посещавани забележителности на Закинтос. Представляват група от морски пещери на североизточния бряг на острова и са достъпни по море. Въпреки че има много други пещери от западната страна на Закинтос, тези са най-известните. Екскурзиите с корабче до Навагио обикновено включват и посещение на пещерите по пътя, но има и лодки, които отиват само до пещерите.
 
Пещерите са наречени “сини” заради ярките петна от светлосин и тъмносин цвят около и в тях, както и заради отражението на слъчевата светлина. Отражението прави всички обекти да изглеждат сини, когато са потопени в морето вътре в пещерите. Някои пещери са достатъчно големи, за да могат по-малки лодки да влязат вътре или да минат под арките, образувани от тях.
Нос Скинари на север позволява посещение на пещерите без лодка. До морето водят стъпала, по които можете да се спуснете във водата и да плувате в някои от близките пещери.
 
Островът е мястото, където се събират да снасят сеоите яйца много ценни за природата ни костенурки  Caretta Caretta. Заливът Лаганас (Laganas) е най-предпочитаното от тях място за създаване на потомство.
 
Заливът е превърнат в Национален морски парк, за да се опази този природен вид. В парка освен костенурки живеят делфини, тюлени-монаси и различни видове водолюбиви птици и гущери. В началото на лятото костенурките се събират по красивите плажове на залива, където заравят яйцата си. Смъртността сред новоизлюпилите се костенурки е много висока, оцелява едно на хиляда костенурчета. Те стават жертви на различни местни хищници и птици, които се събират на ята, когато малките се опитват да стигнат до морето веднага след излюпването си.
Caretta Caretta обитават голяма част от световния океан – Атлантическия, Тихия, Индийския океан, както и Средиземно море. Възрастните екземпляри са с дължина около 90 сантиметра (макар, че се срещат екземпляри с дължина над 2 метра). Денем костенурките са в морето. Хранят се с мекотели и водораслите, които растат по морското дъно и си почиват. Могат да прекарат до 4 часа неподвижни, без да си поемат въздух. Когато са активни се хранят или плуват, тогава средно едно гмуркане продължава до около 30 минути. Точно тогава може да се плува с тях в морето, което е и едно от вълнуващите преживявания заради, които заливът е силно посещаван от туристи.