Изгори Мазнини като добавиш натурални Фет Бърнъри към дневното си меню.
Фет бърнъритепредставляват хранителна добавка, която може да ви помогне в борбата с излишните килограми, използвайки няколко различни механизма.
Например чрез по-ефективно използване на натрупаните вече мазнини като източник на енергия и ускоряване на метаболизма ви.
В статията ще научите повече за най-популярната и ефективна хранителна добавка за отслабване, както и за алтернативните ѝ варианти, които може да опитате вкъщи.
С какво са полезни фет бърнърите?
• Допълнително изгаряне на мазнини;
• Тонус и енергия за много по-ползотворни тренировки;
• Потискане на апетита;
• Повишаване на метаболизма;
• Регулиране на кръвната захар.
Не всички съставки на фет бърнърите обаче могат да бъдат заменени с натурални алтернативи.
Причината е, че ако се опитаме да набавим всички елементи на добавката за отслабване, то това ще добави и много излишни калории към менюто ни. Поради тази причина в статията ще бъдат представени само съставки, които съдържат минимум или нула калории.
Варианти за натурални съставки:
• Зелен чай – той е често използван като съставка в хранителните добавки за отслабване. Антиоксидантът EGCG в него може да спомогне в освобождаването на мастните запаси. Според някои проучвания, екстракт от зелен чай, ускорява метаболизма с 3-4%, а изгарянето на мазнини с до 17%. Зеленият чай съдържа минимално количество кофеин, което в редки случаи може да повлияе негативно на съня.
Допълнителен съвет: Към дневното количество вода, добавете няколко пакетчета зелен чай. Така ще се наслаждавате на по-вкусна и тонизираща напитка, която ще има допълнителен ефект върху изгарянето на мазнини.
• Чисто кафе – то е богато на антиоксиданти и биоактивни съединения. Има много данни, които сочат, че активната съставка на кафето стимулира изгарянето на мазнините и спомага в отслабването и контролирането на теглото. Доказано е, че кофеинът стимулира метаболизма с 3-11%, като едновременно с това увеличава изгарянето на мазнини с 10-30%. Като негативен ефект от консумацията на кафе и кофеин, може да се отбележи, че бързо се изгражда толерантност и ефектът му намалява, а при прием на големи и постоянни дози се наблюдават и негативни ефекти (загуба на тонус, главоболие и др.). Затова е препоръчително да се правят паузи или използваното количество кофеин да се регулира своевременно. Хора, които не консумират кафе или енергийни напитки, ще могат да извлекат най-големи ползи от консумацията на кофеин, тъй като техните рецептори не са наситени. Така дори минимални дози биха дали сериозен положителен ефект.
Допълнителни съвети: Не използвайте кафе и източници на кофеин 6-7 часа преди времето ви за сън, тъй като това може сериозно да попречи на режима ви. Не комбинирайте със захар или сметана, тъй като това ще направи процесът изгаряне на мазнини много по-труден, а според мнения на фитнес треньори, дори невъзможен. Като алтернативен подсладител може да се използва Стевия.
• Люти чушки – те съдържат вещество, наречено капсаицин. Капсаицинът има доказано действие в намаляването на апетита и ускоряването на метаболизма. Поради тази причина е често използвана съставка в хранителните добавки за отслабване. Ако харесвате храната си малко по-пикантна, приемането на люти чушки ще спомогне да намалите теглото си.
Допълнителен съвет: Приемайте 1-2 люти чушки с обяда и вечерята си, без да прекалявате с количествата, тъй като и тук може да се наблюдава изграждане на толеранс и загуба на първоначалния ефект.
• Натурален ябълков оцет – той съдържа редица здравословни ползи. Способства за регулирането на кръвната захар след хранене с въглехидрати, което може да има влияние върху килограмите ви в дългосрочен план. Прием на натурален ябълков оцет с въглехидратно хранене ще увеличи чувството на ситост. Чрез този механизъм може да намалите общия брой приети калории за деня с  – 200/300 kcal.
Допълнителни съвети: Задължително изберете натурален/ органичен ябълков оцет. Ябълковият оцет доказано намалява апетита и ще доведе до малка загуба на тегло, но ако се консумира на празен стомах, киселината в оцета може да предизвика стомашни болки или дори язва.
• Канела – тя е често дискутирана като средство за загуба на килограми. Въпреки че ефектът и върху теглото и изгарянето на мазнини не е директен, тя е чудесна добавка към другите изброени съставки в статията. Съдържа антиоксиданти и има положително влияние в процеса на заздравяване – рани, кости, стави, сухожилия. Контролира нивата на инсулин и понижава кръвната захар. Консумирането на канела преди хранене, може да намали апетита ви и в дългосрочен план да редуцира приетите калории, което да доведе и до загубата на желаните килограми. Някои проучвания твърдят, че има и минимален ефект върху ускоряването на метаболизма, докато други отричат подобни свойства, но във всеки случай, добавянето на канела към менюто ви ще е положителна стъпка.
Допълнителни съвети: Използвайте канела преди основно хранене, за да контролирате апетита си. Може да поръсите канела върху овесени ядки за закуска, да комбинирате в сутрешно смути с други съставки от статията или просто да я добавите в чая или кафето си.
• Джинджифил – той може да увеличи диаметъра на малките артерии и по този начин да подобри циркулацията на кръвта. Повишеният приток на кръв води до леко покачване на телесната температура, което от своя страна има възможност да създаде и лек термогенен ефект. Термогенният ефект се свързва с ускоряване на метаболизма и горене на повече калории. Директните ползи на джинджифила са изключително ниски когато става въпрос за загуба на килограми и изгаряне на мазнини, но може да е полезен чрез други механизми. Например чрез подобряване на храносмилането, осигуряване на повече енергия на разположение, която да бъде изгорена, чрез противовъзпалителните си свойства, както и тези за понижаване на холестерола. Въпреки че най-популярните приложения на джинджифила са при стомашно разстройство, лошо храносмилане, диария и запек, то някои компании за хранителни добавки използват екстракт от растението в продуктите си за отслабване.
Допълнителен съвет: Джиндижилът не се препоръчва на бременни, хора с нарушения в кръвта или в комбинация с медикаменти свързани с диабет или кръвно налягане.
• Куркума – приемът на повече куркума няма как да е самостоятелна стратегия, която да понижи килограми, но определено може да спомогне чрез съпътстващи механизми. Процеси в тялото, които се наричат възпалителни, повишават нивата на стресовия хормон кортизол, тъй като кортизолът е противовъзпалителен хормон, отговорен за регулацията на подобни процеси. Смята се, че кортизолът е хормон, който кара тялото да складира мазнини с цел защита, предпазване и самосъхранение. Куркумата може да регулира възпалителните процеси в тялото, като по този начин индиректно ще повлияе и върху стресовия хормон. Когато се покачват килограми, мастната тъкан се разширява и се образуват нови кръвоносни съдове.
Допълнителни съвети: Куркумата не се препоръчва на бременни, при проблеми с жлъчка и при диабет. За по-добро усвояване, се препоръчва комбинация с черен пипер и полезни мазнини – сурови ядки, авокадо, зехтин и др. (ако диетата или хранителният ви режим го позволяват).
Направете фет бърнъра си още по-ефективен като го комбинирате със спорт.
Ако основната ви цел е изгаряне на мазнини и бързо понижаване на килограми, то прием на фет бърнър преди кардио тренировка е чудесен вариант. Проблемът идва от това, че бързата загуба на мазнини и килограми, довежда и до бърза загуба на мускулна маса, която повечето нередовно спортуващи не притежават в здравословни количества. Затова комбинацията между кардио тренировка и силова тренировка е най-удачен и бърз вариант да загубите мазнини и килограми, но в същото време да запазите красив и стегнат вид на кожата и тялото си като цяло.
Пийте достатъчно вода
Фет бърнърите повишават температурата и ще откриете, че се потите повече когато ги приемате. Също така стимуланти като кофеин са известни с това, че имат лек диуретичен ефект. Тези условия могат да доведат до дехидратация и евентуално забавяне на метаболизма.
Пиенето на 2-4 литра вода на ден, не само ще ви хидратира, но е доказано, че ще ускори метаболизма и загубата на излишните мазнини. Препоръчително е да се пие най-малко 1 чаша (250 мл) вода с всяка доза фет бърнър, за да се осигури максимална абсорбация и хидратация.
Ако тренирате в гореща среда и се потите в по-дълъг период от време, може да се наложи да регулирате и приема на вода.
Осигурете си добър сън
Редовният и ползотворен сън е времето в което се синтезира най-много хормон на растежа. Този хормон е известен със свойствата си да поддържа чиста мускулна маса и да гори мазнини. Някой хора си купуват фет бърнър, за да получат енергия, тъй като постоянно не се наспиват. За съжаление, този подход може да доведе до повишаване на кортизола и намаляване на тестостерона, което значително ще забави загубата на мазнини и увеличаването на мускулната маса. Сънят е изключително необходим за възстановяване на организма и за хормоналния му баланс.
Изхвърлете излишната вода
Много често срещано е твърдението „Задържал/а съм много вода“. Следователно се прибягва към хапчета и медикаменти, за справяне с проблема. Всъщност тук, водната задръжка и подуването почти винаги идват от лошия избор на храни и напитки, които съдържат високи количества сол (натрий (независимо дали е натурална или изкуствено добавена)). Наблюдава се и допълнителен негативен ефект, когато водната задръжка е комбинирана с висок процент мазнини и/или наднормено тегло.
Най-грешната стъпка, която може да се предприеме в такъв случай е да се използват медикаменти, които да „изхвърлят“ излишната вода. Ефектът от употребата им ще е временен, ако не се поработи върху основата, а именно отслабване и поддържане на по-здравословно тегло и правилни хранителни избори.
Но в същото време е и най-предпочитаната стъпка, тъй като е най-лесната за изпълнение. Някои билки и храни може да имат положителен ефект върху регулирането на излишната вода и е добра идея да бъдат включени в менюто.
Подобни са:
Джинджифил, чесън, хрян, цвекло, зеле, аспержи, глог, целина, краставици, кориандър, кресон, равнец, копър, див лук, магданоз, коприва, глухарче и др.
Фет бърнърите се делят на :
• Термогенни фет бърнъри – Работят чрез повишаване на телесната температура (термогенеза) и по този начин се постига ускорен метаболизъм, по-ефективни тренировки, повишено изгаряне на мазнини.
• Липотропни фет бърнъри – Работят чрез индиректни механизми, като подпомагат биохимията на тялото, без да стимулират нервната система.
Примерна рецепта (със стимуланти)*:
Съставка 1: Зелен чай – няколко пакетчета разтворени във вода през целия ден;
Съставка 2: Кафе / Кафе на зърна – преди силова и/или кардио тренировка;
Съставка 3: Люта чушка – от 1 до 4, заедно с храна;
Съставка 4: Канела и/или Натурален ябълков оцет преди или по време на основните въглехидратни хранения.
Примерна рецепта за липотропен фет бърнър (без стимуланти)*:
Съставка 1: Зелен чай – няколко пакетчета разтворени във вода през целия ден;
Съставка 2: Джинджифил, куркума и магданоз в смути след събуждане;
Съставка 3: Люта чушка – от 1 до 2, заедно с храна;
Съставка 4: Канела и/или Натурален ябълков оцет преди или по време на основните въглехидратни хранения.
Автор на статията е Станимир Михов, който повече от десет години се занимава със фитнес и от повече от 5 години е в сферата и с бодибилдинг тренировките, съобразени с подходящо хранене за постигане на бързи резултати, които могат да се задържат. Той може да ви даде лични съвети за здравословно хранене, упражнения и тренировъчни програми за отслабване, поддържане на добра физическа форма или качване на мускулна маса.
Четете още за него и неговите съвети на www.stanimirmihov.com