На 1 февруари Православната църква почита деня на Трифон Зарезан – ден на лозаря и виното.
Празникът е свързан с древни езически корени от времето, когато по българските земи са живеели траките, а пролетните тържества в чест на бог Дионисий се отбелязвали с особено голяма пищност.
Свети мъченик Трифон е роден около 225 г. в село Комсада. Животът си посвещава на християнската вяра и бива обезглавен именно заради нея.
Друго име на празника е Зарезан – празнува в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята.
В началото денят на свети мъченик Трифон е честван на 14 февруари като Ден на лозаря, но след въвеждането на Григорианския календар от Българската православна църква датите на църковните празници се изместват. Така, празникът започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря – на 14 февруари.
Трифоновден е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци – 1, 2, 3 февруари. На 1 февруари се празнува Трифоновден, на 2 февруари – Сретение Господне, а на 3 февруари – свети Симеон.
 
В народните представи Св. Трифон е покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. На този ден се извършва ритуално зарязване на лозята. Според етнографи празникът е основан върху древния култ към Дионисий – бога, когото в древността почитали като покровител на виното, веселието и лозята.
По традиция, ня тоди ден жените пекат пресен хляб, готвят кокошка, пълнена с ориз или булгур.
А ритуалната и празнична резидба се извършва в присъствието на цялото семейство и е основен подов за празнуване на този ден.
 
В деня на Трифон Зарезан имен ден празнуват Радко, Рачо, Трифон, Трифонка, Лозан, Лозана, Гроздан, Гроздана, Веселин, Веско, Весо, Веселина, Веса, Радка.