Успение на Света Богородица е един от най-големите народни празници. На този ден никой не работи, болните нощуват на “свети” места за изцеление, курбани се правят за здраве, а на много места се организират събори. Църквата раздава осветени сезонни плодове на хората, отново за здраве и късмет. Всичко това се прави в чест на Света Богородица – покровителка на семейството, жените и майчинството.
Според църковния календар празникът е свързан със смъртта на Света Богородица, която на 64 години получа вест от архангел Гавраил, по време на молитвата ѝ в Елеонската планина, че след 3 дни духът ѝ ще се пресели в небесното царство. Последното ѝ желание е да се види отново с Апостолите, преди ангелите да вземат духа ѝ. Ето защо се смята, че празникът е установен от Апостолите.
По стар стил се е чествал на 28 август, но в днешно време го отбелязваме на 15 август.
Постът, който предшества празника, обединява в себе си два древни поста – поста преди Преображение Господне и този преди Успение на Пресвета Богодорица. През XII век патриарх Лука определя Успенски пост от 1-ви до 15-ти август за всички християни.
На днешния ден е позволено да се яде риба. Също така на обредната трапеза трябва да присъстват сезонни плодове – диня, грозде, варена тиква, царевица. Жито, каша от пиле и прясна питка са също сред задължителните храни на трапезата.
Празникът Успение Богородично продължава 9 дни. Неговото отдеяние е на 23 август.
На 15 август имен ден празнуват всички с имена: Мария, Марио, Марияна, Мариана, Мариела, Мариета, Преслав и Преслава.