През 1885 г. Княжество България и Източна Румелия (до този момент под Оснанско владичество) биват обединени след бунтове, организирани от Българския Таен Централен Революционен Комитет.
Фактическото обединение става под скиптъра на тогавашния княз Александър Батенберг.
Българският Таен Централен Революционен комитет е създаден в Пловдив през 1885 г.
Неговото създаване се счита за първата стъпка в подготовката на това Велико историческо събитие.
Председател е Захари Стоянов. Действията на БТЦРК са координирани чрез устав, подобен на устава на БРЦК. Целта на БТЦРК е “освобождаване на българския народ чрез революция морална и с оръжие”.
Следващата стъпка е образуване на комитети в градовете Стара Загора, Хасково, Сливен, Чирпан, с. Голямо Конаре и други. Всеки комитет е оглавен от революционер, силно против решението на Берлинския договор.
Сред най- известните дейци са Георги Странски, Димитър Ризов, капитан Коста Паница и други.
На 2-ри септември избухва бунт в гр. Панагюрище, който е потушен бързо от полицията. Притеснен от възможността организацията да бъде провалена, комитетът забързва с последващи действия.
В нощта срещу 6-ти септември отрядите на майор Данаил Николаев и Продан Тишков навлизат в Пловдив. Гавраил Кръстевич – тогавашен областен управител на Източна Румелия е арестуван. Временното правителство, начело с Георги Странски, обявява присъединяването на Източна Румелия с Княжество България. А два дни по-късно, княз Александър Батенберг, с нарочен манифест официално дава утвърждение за съединението на двете области и приема да бъде титулуван като княз на Северна и Южна България.
Съединението получава официално признание през 1886 г., след подписването на Българо-турската спогодба.
На този ден всички българи честват Съединението на Източна Румелия с Княжество България! Празник на всички, които носят българския дух и вярват, че Съединението прави силата! Празник на българското единство и непреклонност!