Богоявление или Йордановден е един от най-древните християнски празници, ознаменуващи кръщенето на Иисус Христос в р. Йордан от Йоан Кръстител.
Празникът е наречен още Водици, заради пряката му свързаност с водата. Всеки, който иска да е здрав през година, се къпе или измива в реката именно на този ден.
6-ти януари е известен и като Водокръщи, а на някои места в България е наричан и Кръстовден.
Един от главните ритуали на този ден е литургията, наречена Велик водосвет, която се извършва на места в близост до водоем. По време на литургията се обновява светаната вода в храмовете. Всички присъстващи вземат от нея и отнасят в дома си, където остава до следващия Йордановден, за да предпазят дома и семействата си от лош късмет и болести.
Литургията е предшествана от хвърляне на кръста във вода от местната църква, а поверието гласи, че този, който го намери и извади ще бъде здрав и щастлив през цялата година. В изваждането на кръста участват само мъже.
 
Друг ритуал, символизиращ празника, е мъжкото хоро във водите, където е хвърлен кръстът. Момент, който освен религиозно значение има и силно, емоционално въздействие!
 
На този ден, в домовете се месят три хляба – един за семейството, един за гостите и един, който се оставя за минувачите пред вратата на къщата заедно с бакър вино.
Вечерта срещу Богоявление е третата и последна кадена вечер. По традиция трапезата трябва да е постна.
 
Любопитен факт е това, че именно от ритуалните пръскания на именниците, празнуващи на Йордановден, се заражда традицията да бъдат мокрени с вода хората на имения им ден.
Поверията гласят, че в нощта срещу Богоявление небето се отваря и всеки, който го види ще получи това, за което мечтае. Също така, времето на този ден е показателно за това каква ще бъде годината. Ако е студено и сухо – годината ще бъде плодородна. А ако хвърленият във водата кръст замръзне – предстои здрава и плодовита година!
Имен ден празнуват всички с имената Дана, Божан, Йордан, Йорданка, Данчо, Боян, Бояна, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Божанa, Богомил.