На 24 декември отбелязваме Бъдни вечер. Наричаме я още Суха Коледа, Малка Коледа, Крачун, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка.
Това е един от най-важните семейни празници, денят преди Раждането на Христос. Тогава приключват и четиридесетдневните коледни пости, които са започвали на 15 ноември. Според някои народни вярвания Богородица е родила Христос на Бъдни вечер, но съобщила за това на следващия ден.
Това е семеен празник, който празнуваме с най-близките си, като е добре всеки да бъде в дома си тази вечер, за да бъде той пълен със здраве и късмет през цялата Нова година.
За традициите и обичаите на Бъдни вечер са изписани много страници, но повечето не се изпълняват вече, тъй като в съвременните къщи няма огнища, в които да слагаме бъдници. В градските жилища на този ден украсете елхата или елхови клонки като поставите около тях свещ, за да има пламък в дома.
На трапезата на Бъдни вечер ястията задължително трябва да са постни и според повечето вярвания – нечетно число. Бройката им е: 7 – колкото са дните на седмицата или 9 – колкото трае бременността на жените. Има райони в България, където на празничната маса се поставят 11 или 12 ястия – колкото са месеците в годината. Те представляват сърми, варено жито, чушки, мед, баница с тиква, ошав, вино и др. Всяко от ястията на трапезата има важна за българина символика.
По традиция докато мъжете изпълняват обреди за защита на дома, жените, като свързани с плодородието, приготвят празнична вечеря. Най-важно е замесването на обредните хлябове, което започва още от рано сутринта. Тогава най-младите момичета носят „мълчана” вода, тоест не проговарят по пътя. С нея домакинята замесва кръгла пита, наричана боговица или бъдняк. Вътре слага сребърна пара и дрянови пъпки за късмет и здраве, а отгоре я украсява с плодове, жита и кръстове от тесто, които трябва да донесат благополучие. От подготовката на хлябовете се изключват само момите за женене, за да не отнесат със себе си плодородието, ако напуснат дома.
 
Украсете трапезата с борови и дрянови клонки, за да има в дома ви здраве и дълголетие.
Най-важната традиция е разчупването на питката. Разчупва се от най-възрастния мъж, който е от семейството и първото парче се нарича за Богородица и починалите, после за къщата, а следващите се раздават на всеки член от семейството според възрастта, накрая и на домашните животни. Ако паричката се падне в парчето за Богородица или за къщата – цялото семейство ще има добра година. А човекът, на който се падне паричката ще има късмет, здраве и много добра година.
Според обичая никой не трябва да става от масата, докато трае вечерята. Освен това трапезата не се раздига след приключването, за да не избяга късметът. Вярва се, че след това идват починалите, за да похапнат.
Всъщност орехите са основна част от трапезата. По тях също се прави предсказание за здраве или болест. Всеки член на семейството си избира по един орех от поставените на трапезата и го чупи. От това дали вътре има цяла, здрава ядка или пък е гнил се разбира здраве или болест го чака през годината.