Днес почитаме Св. Варвара и Св. преподобни Йоан Дамаскин.
Св. Варвара
В православието Св. Варвара се счита за покровителка на починалите от внезапна смърт – които са нямали време да се покаят и причестят.
Света Варвара е родена в семейството на аристократ – езичник.Варвара била изключително красива, а баща и ревностно я пазел от чужди очи. Затворил я в кула и единствено от там Варвара изучавала света отвън.
Когато баща ѝ разрешава да излиза, за да си намери жених и да се омъжи, Варвара се запознава с християни и приема свето кръщение.
Когато бащата научава, че дъщеря му е станала християнка, той нарежда да я бичуват и получава подкрепата и съгласието на управителя на града. По нареждане на баща си, Варвара е обезглавена.
Поверието говори, че божието възмездие и справедливост настига бащата на Варвара и управителя на града – те двамата биват поразени от мълния.
Широко разпространено е и поверието, че св. Варвара е покровителка на детските болести (шарката). Представена е като грозна, куца и разчорлена стара баба, която се подпира на патерица.
За здраве, жените месят пресни погачи, приготвят и обредно вариво и го раздават с мед.
Св. преподобни Йоан Дамаскин
Свети Йоан Дамаскин се прославил със съставянето на канони, от които особено впечатляващ е пасхалният канон. Главната заслуга на свети Йоан Дамаскин е разработването на теорията на църковното пеене. Той разделил църковното пеене на осем гласа или музикални тоналности.
Като практическо приложение на теорията за църковното осмогласие е известен трудът на Дамаскин “Октоих”.
Днес имен ден празнуват: Барбара, Варвара, Варя, Варадин, Варда и производните им. Честит имен ден!