Днес на 10 август честваме денят на Свети Лаврентий (ок. 225 – 10 август 258) – покровител на готвачите. За първи път като професионален празник се чества през 2005 г. в България.
През 257 г. когато папа Сикст II бива ръкоположен, Лаврентий става архидякон (главен дякон). Дяконите в ранната църква са помагали на вдовиците, сираците, бедните и възрастните и са се разполагали със парите и имането на църката .
 
По времето на гоненията на християни от император Валериан през 258 папа Сикст и четири от неговите дякони са заловени и екзекутирани. Свети Лаврентий е арестуван заради връзките си с папата и причината, че той се е разполагал с църковните съкровища. Докато бил в тъмницата извършил много чудеса и накарал много хора да станат християни. Римските власти му заповядали да им предаде църковните съровища. Свети Лаврентий поискал време от 3 дена да го събере, което му било дадено. За това време той събрал всички бедни и болни, за които църквата се грижела и се върнал при управителя на Рим с думите: „Това са истинските съкровища на църквата“. Това го обрекло на мъчения, които довели до смъртта му. Светецът се почита на 10 август и от православната и от католическа църква. Освен на готвачите Свети Лаврентий е покровител и на бедните, библиотекарите и архивистите и много други професии.
 
На същата дата през 1500г. Диого Диаш открива остров Мадагаскар и го кръщава на името на светеца – остров Свети Лаврентий.
 
Съществува поверие /италианската история/ за Свети Лаврентий. В Италия наричат падащите звезди през август “сълзите на Свети Лаврентий”, а астрономите Персеиди.
 
“Сълзите от звезден прах” на Свети Лаврентий са надежда за хората! Това е посланието, съхранено през вековете от времето, когато Лаврентий бил дякон на Рим и защитавал бедните. Италианците молят Свети Лаврентий първо за любов, след това за всичко останало.
 
Метеоритният дъжд е явление, което може да се наблюдава в първата половина на месец август всяка година.