4-ти февруари е Световният ден за борба с онкологичните заболявания, на който тази година Международният съюз за контрол на рака и СЗО започват нова 3-годишна кампания под мотото: “Аз съм и аз ще бъда”.
Тя призовава цялото общество да поеме своя личен ангажимент за намаляване на глобалните последици от рака и да действа.
Онкологичните заболявания са сред основните причини за смъртност в световен мащаб. С най-голяма честота са злокачествените заболявания на млечната жлеза при жените и рака на белите дробове при мъжете. Следват туморите на дебелото и правото черво, на простатната жлеза и гинекологичните злокачествени заболявания при жените.  По данни от 2009 г. новозаболелите от всички туморни локализации у нас са 34 576 души. В световен мащаб злокачествените заболявания бележат тенденция към увеличаване.  По данни на Националния раков институт в САЩ  броят на заболелите през 2010 г. е близо 12 милиона души като се очаква в близките 10 г. те да се увеличат с още 2 милиона.
Университетската специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания се включва в каузата чрез серия от събития, които ще се проведат на територията на лечебното заведение.
В Пловдив започва Седмица на отворените врати по повод днешния Световен ден за борба с рака. Пациентите могат да се преглеждат, без предварително записване, в база 1 на болницата “Свети Георги”, във втората сграда на клиниката по лъчелечение, както и в клиниката по медицинска онкология.