Всичко започва…
Ч’ай малко започва в заетото съвременно ежедневие на Коста и Благовеста преди повече от 3 години, когато един ден намират малко време за чай измежду многото задачи. Коста е Доктор структурен молекулярен биолог от Университета в Торонто, а Благовеста – молекулярен биолог по образование и предприемач по призвание. Чашка след чашка, магията на чая ги завладява и те започват да намират все повече време за чай. А когато човек открие нещо истинско, появява се и естественият порив да го сподели с всички. Така се ражда Ч’ай малко – автентична бавна чаша Ч’ай в забързаната градска среда.
 
Какъв чай обаче?
Кофеинов чай от чаеното растение Camellia sinensis, което не вирее по нашите ширини. От него се произвеждат повече от 2000 различни вида чай по света и всеки един от тях попада в една от общо 6 категории чай: бял, зелен, жълт, улонг, черен и пу-ер. Коста и Благовеста започват да тестират чайове от всички точки на света, но когато за пръв път опитват чай, доставен директно от Азия, разбират, че няма връщане назад.
 
Родината на вечнозеленото чаено храстче е далечен Китай, а потреблението на чай по света е толкова голямо, че за да се снабди човек с качествен и свеж чай е истинско предизвикателство. Доставката на чай направо от градините, в които се отглежда, се превръща в мисия:
“Ч’ай малко чайовете доставяме директно от чаена плантация в Непал, с която работим през последните 3 години. Дегустираме всяка реколта, тъй като за нас е важно да предложим само това, което самите ние бихме избрали за себе си.” – казва Благовеста. Предлагат чисти чайове – без допълнителни съставки и аромати, в насипен вид и на свободни листенца, защото така най-добре личи качеството на чая.
Стартират този чаен сезон с 2 вида бял и 2 вида черен чай, откъснати през пролетните месеци на 2019 година, с намерението да предоставят на чаените ентусиасти привилегията да консумират максимално свеж чай в годината на бране. Отделят изключително внимание на свежестта и на всяка кутийка чай специфично отбелязват датата на бране, за да оставят решението за свежестта в ръцете на почитателите на чая.
Гонг Фу Ча?!
В Ч’ай малко вдъхновяват хората да дадат възможност на чая да разгърне пълния си потенциал и да опознаят богатата му палитра от вкусове и аромати, които се отключват във всяка следваща запарка, приготвена по Гонг Фу Ча.
Китайският традиционен начин за приготвяне на чай, наречен Гонг Фу Ча, е много различен от общоприетия по нашите ширини. Основната разлика между тях е, че при този източен начин на приготвяне на чай се използва по-голямо количество листа, като с едни и същи листа се правят няколко последователни кратки запарки:
 
“Гонг Фу Ча” в буквален превод означава “умението на приготвяне на чай” или “да приготвиш чая си с вещина, със знание”. Можем да направим 6 или дори 8 запарки с едни и същи листа, без да правим компромис с качеството на чая. Напротив, всяка следваща запарка разкрива още повече нюанси от характера на чая и ни дава напълно различно чаено изживяване.” – разказва Коста.
 
Независимо колко екзотично може да звучи Гонг Фу Ча обаче, “Ч’ай малко” уверяват, че
 
единственото необходимо условие, 
за да се насладим на чая си, 
приготвен по този начин, 
е отношението към чая. 
 
Малко по малко “загубеното време” за приготвяне на чай се превръща в малък, личен ритуал за “намиране на време” през целия ден, без задължително да означава, че трябва да отделяме много време или пък да ни е необходимо нещо твърде специално.
 
Опаковките…
 
Ч’ай малко чайовете са максимално близки до вида, в който ги е създала Природата и за да й се отблагодарят за даровете, специално внимание се отделя и на опаковките. От една страна, за да може чаят да достига до нас в съхранен вид, а от друга – за да можем да продължаваме да се радваме на продуктите на Природата като не я замърсяваме с излишни отпадъци.
 
Ще можете да се запознаете с чайовете на Ч’ай малко по време на Био базар “С грижа за нас и природата”, както и да дегустирате свежо приготвен бял и черен чай на 26-ти и 27-ми октомври в Изложбената зала на ЦУМ.