“Безспорно най-забележителното явление за 2017 г. ще бъде пълното слънчево затъмнение на 21 август, което ще се наблюдава от Северна Америка и северната част на Южна Америка. То вече е наричано от много медии „Great American Eclipse“. Пътят на лунната сянка ще премине през северните части на Тихия океан, ще прекоси САЩ и по-точно – щатите Орегон, Айдахо, Монтана, Уайоминг, Небраска, Канзас, Айова, Мисури, Илинойс, Кентъки, Тенеси, Джорджия, Северна Каролина и Южна Каролина, след което ще продължи през централните части на Атлантическия океан.”
 
Това каза Пенчо Маркишки – физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН, за предстоящото астрономическо явление на21.08.2017 г.
 
Затъмнението ще бъде видимо над северното полукълбо, Атлантическия океан, Северна и Централна Америка и част от Тихия океан. Започва в 18:46 ч. българско време и завършва в 00:04 на 22 август, посочва сайтът Астрономически календар. За съжаление то няма как да се наблюдава от България.
 
За щастие има много организации, които ще излъчват затъмнението онлайн – от начало до край – и всеки от нас може да го гледа безплатно.
 
Ето някои от сайтовете, които можете да посетите за тази цел:
Космическата камера Slooh започва излъчването си на живо от 11:30 ч. местно време – 18:30 ч. българско време, малко преди началото на затъмнението.
НАСА излъчва затъмнението от 12 ч. местно време – 19 ч. българско време. Можете да го гледате от официалния сайт на американската космическа агенция, като и от Facebook live и YouTube.
Излъчването на научния музей Еxploratorium в Сан Франциско започва в 19:15 ч. от телескопи, разположени в щатите Орегон и Уайоминг. Включете звука, за да се насладите и на слухово преживяване от затъмнението, озвучено от Kronos Quartet. Можете да гледате излъчването на Exploratorium от безплатните му приложения за Android и iPhone.
Източник: obekti.bg