Днес в забързаното ежедневие, което имаме стресовите ситуации и напрежението от многото задачи създават рискове за нашето здраве.
Сърдечно-съдовите заболявания са често срещани и за съжаление причиняват сериозна опасност и вловшават сериозно качеството на живот и здравословното състояние.
Захарният диабет, също е често срещано заболяване и без правилен и навременен контрол може да нанесе непоправими щети на човешкия организъм.
Холестеролът е мастна субстанция, която се произвежда от тялото и се намира в липидите в кръвта. Холестеролът се синтезира основно от черния дроб (75%), а останалите 25% идват от консумираната храна. Холестеролът е жизненоважен за правилното функциониране на организма. Той се съдържа във всяка негова клетка и спомага за синтезирането на хормони и за производството на витамин D. Холестеролът е едновременно добър и лош. Когато е в нормални нива, той е жизненоважен за организма. Но когато концентрацията му в кръвта е прекалено висока, се превръща в заплаха и предпоставка за сърдечно-съдови заболявания. Високият холестерол води до образуването на мастни плаки в кръвоносните съдове. Тези плаки стесняват кръвоносните съдове и затрудняват преминаването на достатъчно кръв през артериите.
Според специалисти над 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания биха могли да се предотвратят чрез здравословна диета, редовни физически упражнения и въздържане от тютюнопушене.
За щастие всички тези опасни за здравето болестни състояния могат да бъдат повлияни по различни начини. Можем да контролираме диабета и холестерола и да имаме нормален, пълноценен и продуктивен живот. Диабетът може да се контролира чрез избор на подходяща храна, спорт, медикаменти за диабет. Очевидно основна роля в превенцията и намаляването на риска има спазването на здравословна диета и приемането на подходящи и полезни храни.
Две от тези храни са традиционните южноамерикански зърнени
култури АМАРАНТ и КИНОА. Те принадлежат към групата на така
наречените „СУПЕРХРАНИ“. И двете растения са сред основните
храни на инките, маите и ацтеките. Инките откриват силата на
амаранта и киноата преди стотици години, а по-късно тази
комбинация става известна още като “Истинското злато на инките”.
Свойства на растението КИНОА
Киноата ще въздейства благоприятно на вашият организъм, ще намали риска от диабет, лош холестерол и сърдечно-съдови заболявания, ще спомогне за контрола на апетита, увеличаване на приема на антиоксиданти, както и подобряване на храносмилателната система. Счита се, че киноата подомага укрепването на сърцето, тъй като съдържа богатство от полезни за сърцето хранителни вещества, включително мононенаситените мазнини. В едно изследване, публикувано в Европейския журнал по хранене, консумацията на киноа води до по-ниски нива на триглицериди и свободни мастни киселини, което се свързва и с по-нисък риск от сърдечни заболявания в сравнение с други безглутенови зърнени култури. Изследвания сочат, че киноата намалява риска от диабет тип 2, тъй като регулира нивото на кръвната захар благодарение на високото съдържание на фибри. Киноата понижава нивата на лошия холестерол, като по този начин намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, включително атеросклероза. Притежава също и силно противовъзпалително действие благодарение на съдържащите се в нея фенолни киселини. Това уникално растение съдържа също и аминокиселини, полезни мазнини и протеини (лизин и изолевицин), като всички те в съчетание имат множество благоприятни действия върху организма. Лизинът подпомага растежа и възстановяването на тъканите и производството на антитела, а изолевцинът ускорява метаболизма, участва в образуването на хемоглобина и peгyлиpa нивoтo нa ĸpъвнaтa зaxap. Киноата е богата и на минерали, подсилващи имунната система и оздравителните процеси в организма. Характерно за киноата е, че съдържа и Витамин E – мощен антиоксидант.
Свойства на растението АМАРАНТ
Тази зърнена култура е богата на белтъчини и минерали – калций, желязо, фосфор и други. Специфичното за растението е, че не съдържа глутен, и същевременно е единствената зърнена култура, която е със съдържание на витамин С. Съдържа комбинация незаменими аминокиселини и се усвоява добре в храносмилателния тракт. Източник е на аминокиселината лизин, която играе важна роля за усвояването на белтъчините. Лизинът може да предотврати активността на свободните радикали, които са причина за преждевременно стареене и водят до образуването на ракови клетки. Установено е, че консумацията на амарант има благотворен ефект при определени ракови заболявания, хронични заболявания като диабет, инсулт, сърдечно-съдови проблеми. Растението повлиява още повишаването на костната здравина, регулирането на ниско кръвно налягане, подобряването на имунната система. Има два пъти повече калций от млякото. Добър източник е на полиненаситени мастни киселини, по съдържание на Витамин Е – ефективно средство за понижаване на холестерола. Шампион е по съдържание на фибри, като в сравнение с пшеницата фибрите му са три пъти повече.
Знаете ли, че може да си набавите комбинацията  от Киноа и Амарант само с една хранителна добавка?  От GruenPharma са се погрижили!
Продуктите на “GruenPharma” ще ви очакват на Био базар “С грижа за нас и природата” на 26-ти и 27-ми октомври в Изложбена зала, ЦУМ.