НАТФИЗ става домакин на юбилейните тържества, с които Театър „Мим-Арт“ отбелязва 10-годишнина от създаването си. Платформата възниква, за да приобщи и даде пълноправни условия за професионално развитие на глухи артисти. През годините с трупата продължават да работят и да поставят преподаватели от Академията. Такъв е случаят и с юбилейния спектакъл, който е създаден под режисурата на проф. д-р Александър Илиев. „Усмивки от нямото кино“. Той очаква публиката на голяма сцена в Театър НАТФИЗ на 25-ти септември (сряда) от 18.00 ч., вход свободен.
Плакати от ежегодния „36-часов театрален и кино маратон“, организиран от студентите на НАТФИЗ, са вече част от международната изложба на Радослава Боор Даскалова. Те се нареждат до тези от Театър „Българска армия“, СФУМАТО, Пловдивския и Благоевградския театър, Националната опера, МГТ „Зад канала“ – общо 30 плаката, създавани от художничката през последните 13 години. На 16-ти октомври изложбата „ПЛАКАТЪТ: РАДОСТ&СЛАВА“ ще бъде представена в Прага, а на 16-ти и 17-ти ноември специално за „Нощ на Театрите“ експозицията ще бъде показана в столицата, във фоайето на Театър „София“. Освен проектите за студентския Маратон, Радослава Боор Даскалова е автор на бранда на месечните афиши и флаери, които презентират игралната програма на студентите от НАТФИЗ.
През октомври „Кръговрат“, спектакъл на студентите в специалност „Актьорство за куклен театър“ на проф. Жени Пашова, ще се състезава в Международния куклен фестивал в Баня Лука в Босна и Херцеговина.
23 са премиерите, които студентите на НАТФИЗ ще представят на сцените на Театър НАТФИЗ и Куклен театър НАТФИЗ. Тази година са включени и независими спектакли, спечелилите продуциращата професионалното развитие на младите творци програма на НАТФИЗ „Готови ли сте?!“, които включват в екипите си настоящи, наскоро завършили студенти на Академията и утвърдени артисти.
През октомври Театър НАТФИЗ ще посрещне своята публика с 3 премиери на голяма сцена.
Сезонът ще бъде открит точно на 1-ви октомври с проект на ректора проф. д-р Станислав Семерджиев и д-р Маргарита Божилова „Българска мистерия“. На 18-ти октомври зрителите ще могат да видят Чехов – през погледа на настоящите и доскорошни възпитаници на Академията – в спектакъла „Три сестри“ на режисьора Деян Ангелов, а на 30-ти октомври класът на доц. д-р Пенко Господинов ще им представи „Дон Жуан Тенорио“ по Молиер. Игралната програма през октомври ще предложи на столичани и създадените в предходния сезон „Кръв и власт“ и „Зверското синьо“ (клас проф. Стефан Данаилов), „Ромео и Жулиета“ и „Платонов“ (клас доц. д-р Пенко Господинов), „1001 страсти“ (клас доц. Александра Хонг) и „Papas in motion“ (клас проф. д-р Атанас Атанасов), който се пребори за още една година сценичен живот с наградата „Най-най-най“ 2019 Театър НАТФИЗ. „Тигърчето Спас“ и „Принцесата и скъсаните обувки“ на класа на проф. Жени Пашова ще продължат да се играят на сцената на Младежки театър „Николай Бинев“.
Катедра „Сценична реч“ на НАТФИЗ ще празнува своя 70-годишен юбилей. Планира се национална научно-практическа конференция „ГЛАСЪТ – СРЕДСТВО ЗА ВЪЗДЕЙСТВИЕ“ на 8-ми и 9-ти ноември в НАТФИЗ, която да събере експерти от Академията, Софийския университет, Министерството на външните работи, Народното събрание, Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Столична община, националните медии, представители на училищата и творци в различни сфери на културата.