На 21 април 2018г., Световния ден на Земята, съучастниците в „Нулев отпадък – България“ презентираха своята идея, визия, мисия и цели пред група от над 50 съмишленици в столичното заведение Time Out Bar.
През м. Май, организацията направи и своето първо обучение в една от големите IT компании в България и започна да планира програмата за предстоящите си събития и обучителни практики за София и страната.
По-малко от месец след това събитие, в седмицата, когато честваме Световния ден на Околната среда, „Нулев отпадък – България“ получи и първите си признания на световно и местно ниво: първо място в международния конкурс “I LIVE GREEN” и приз „Чиста игра“ в първите годишни награди на BTV Media Group от кампанията „Да изчистим България заедно“.
Видеото, насочено към умното пазаруване и разумно готвене, с което организацията участва в конкурса, бе заснето и реализирано буквално в последните 3 дни преди крайния срок за кандидатстване. Участниците в проекта изказаха огромните си благодрности на Square Video:
Благодарение на тях, нашето послание ще достигне до повече хора, не само в България, но и извън границите на страната ни, което е най-важното в случая.
Ден след обявяването на победителите в “I LIVE GREEN” се състоя и церемонията по връчване на първите награди на BTV Media Group, където „Нулев Отпадък – България“ получи приз „Чиста игра“ и подкрепата на всички присъстващи.
За нас е не само чест и признание това, да бъдем награждавани. За нас, това е отговорност и мотивация да работим още по-усилено и резултатно, защото промяната е постижима, но информираността – недостатъчна
Междувременно организацията получи и пълна покрепа от Инспектор Njoy в съвместната „зелена“ кампанния на Radio Njoy и Столична община, споделяйки полезни практики, свързани с генерирането на по-малко отпадъци. А доброволците, обединени от каузата и декларирали своето желание да участват в настоящите и бъдещи проекти на „Нулев отпадък – България“, стават все повече.
Едно такова съвместно събитие е и първият по рода си панел за полезни практики в генерирането на обема отпадъци, което ще се състои на 21 юни, четвъртък от 18:30 в зала „Work and Share” – за повече информация посетете официалната Facebook страница на организаицията и не забравяйте, че причината и решението на всеки проблем е самият човек!