22 април – Световният ден на Земята и тази година обърна погледа ни към света, в който живеем, като организъм, страдащ от една от най-коварните болести – замърсяването. Въпросът обаче е защо тази тема се превръща в актуална само веднъж годишно? Да, сигурно е, че казуси, свързани с опазването на околната среда, нерегламентирани сметища, прекомерната употреба на трудно разградими предмети и прочие са от основните не само на месно ниво, но и в глобален аспект, но… Дали това, което правим е достатъчно?
„Всичко започва със замисли се…“
А когато човек се замисли – намира решение и поставя диагноза. Тук идва важният момент за избора му да „лекува“ симптомите или да отстрани причинителят?
На 22 април, тази година, млади ентусиасти направиха първата крачка към една положителна промяна като представиха своите визия, мисия и цели на неправителствената организация „Нулев Отпадък – България“.  Организация, вдъхновена от идеята да живеем в един по-красив и чист свят, водена от мисълта, че проблемът с отпадъците е решим, а първата крачка към това е самият човек и сформирането на сасъзнание в тази посока.
Сред основните цели на “Нулев отпадък – България” бяха посочени изграждането на общество и бизнеси, които следват философията, заложена в програмата им, посещения с детски учебни заведения, училища и големи търговски вериги, където принципите и моделите на “Нулев отпадък” да бъдат успешно приложени.
По време на самата презентация стана ясно, че две големи международни компании са заявили своя  интерес към провеждане на обучения и презентации за офисите им в България с цел по-успешно изграждане на “зелена” фирмена политика.
 
Събитието се състоя в столичното заведение Time Out, където в присъствието на близо 50 госта, Блажка, Михаил, Александър, Виктория, Елена и Паулина разгърнаха своята идея за програма, насочена към цялостно решение на проблема с отпадъците. Отсъствие записаха на Стефан, с който всички, въвлечени в идеята на Нулев отпадък ще се запознаят на следващото събитие, планирано за м.юни 2018 г.
 
 
Спонсори на мероприятието бяха Благичка – Кухня с кауза, Винарска Изба – Варна, Винарска изба – Манастира и разбира се доманиките от Time Out.
„Ние подкрепяме разделното събиране на отпадъци и тяхното рециклиране с цел повторна им употреба. Но това, което ни събра е генералната идея за генериране обема на отпадъци и свеждането на му до минимум.“
 
„Това, което ни прави сигурни и категорични в успеха на нашата мисия е, че философията на Нулев отпадък е начин на мислене, на живот…”
След презентацията, всички гости имаха възможността да изразят своето отношение към каузата на Нулев отпадък, както и да обменят идеи и практики за нейното постигане.
Първият гост, който инициира да се включи в разговорите, бе Ангел Жиланов – кмет на община Горна Малина. Г-н Жиланов сподели успехите в посока „Зелена община“, които е реализирал, както и радостта, че съвременното общество има сериозно отношение върху проблема с отпадъци.
 
 
В беседата се включиха и хора, участващи в различни организации, стимулиращи живот с по-малко отпадъци, както и други, които предложиха алтернативни методи за решение с проблеми като рециклирането на текстилни артикули, намаляване на пластмасовите отпадъци и бъдещи проекти на организацията.
 
Събитието приключи с коктейл и сплотяване на един новоформиращ се екип межу организаторите и присъстващите гости.
„Всичко започва със замисли се… Това отнема секунди, но резултатът остава. А когато се замислиш ставаш по-осъзнат, по-отговорен – към теб, към света… И знаеш какво трябва да направиш“
Като официален медиен партньор на “Нулев отпадък – Българуя”,Sublime Media Room има честта и отговорната задача да бъде първата #zerowaste медия в България.
Очаквайте съвсем скоро снимки от нашия офис и съвети относно практики за генериране на нулев отпадък в офис среда.
 
За да сте запознати с актуалните събития и новини, свъразни с “Нулев отпадък – България” – посетете официалната Facebook страница на организацията и следете нашия сайт.