Две вдъхновяващи произведения ще звучат на 2 август в зала “България”. Под диригентската палка на Константин Илиевски Софийската филхармония ще представи „Серенада за духови инструменти, виолончело и контрабас“ от Антонин Дворжак и „Серенада за струнен оркестър“ на Йозеф Сук. Дворжак и Сук са сред най-ярките представители на чешката музика, а творбите им са сред най-изпълняваните на световните сцени. Концертът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.
 
Дворжак пише своята Сетенада за духови инструменти, виолончело и контрабас през 1878 г. и в нея си личи любовта му към славянския фолклор. Въпреки че не цитира буквално народното творчество, това увлечение се усеща осезаемо в ритмиката на втората част.
 
Йозеф Сук е ученик, приятел и зет на Дворжак. Докато учи при него в Пражката консерватория, Дворжак забелязва меланхоличното напрежение в голяма част от музиката на Сук и му препоръчва да да напише по-лека и весела музика. Така се рацда Серенадата за струнен оркестър. Произведението добива бързо популярност и е харесано дори от самия Брамс, с чието одобрение Сук го публикува.
 
Наследник на известни музиканти, Константин Илиевски завършва с пълно отличие („summa cum laude”) оркестрово и хорово дирижиране при проф. Зденек Билек и проф. Душан Бил в Братислава, а след това продължава обучението си в Университета за музика и сценични изкуства във Виена. Учи композиция при проф. Детлев Мюлер-Сименс и оркестрово дирижиране при проф. Урош Лайовиц. Участвал е и в престижни диригентски майсторски класове във Виена с известни диригенти и оркестри като Бертранд дьо Били с Веберн Симфониета – Виена, проф. Ралф Вайкерт с оркестър Про Арте – Виена, Даниел Хардинг с Виенски камерен оркестър.
 
От 2014 до 2020 г. Константин Илиевски е главен художествен ръководител на Камерен оркестър „Дианополис” – Ямбол. От 2015 г. и директор на музикалните празници “Златната Диана” в Ямбол и преподавател в Братиславската консерватория. През 2016 г. става диригент и на Симфоничния оркестър в Сливен. От 2020 г. е диригент на Оркестъра на словашкото радио в Братислава.
 
През 2018 г. получава „Кристална лира” в категорията „диригент” от СБМТД. В началото на 2019 г. Константин Илиевски е диригент на исторически първото концертно турне на Софийска филхармония в Китай. Участвал е в множество международни фестивали и е работил с реномирани солисти от световна класа.
 
Билети са налични на касата на зала “България” и в Ивентим.