Всяка година последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Познат е също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция.
 
Всичко започва през 2007 г. като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в Канада. Тази инициатива започва през 2007 г., когато две момчета от Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден ги раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много.
 
„Тогава научих, че двама души могат да си измислят нещо и да постигнат чудеса“, казва Травис Прайс, който през 2007 е бил на 17 години. „Най-накрая някой да застане зад гърба на по-слабото хлапе.“
 
През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява този ден от февруари за ден срещу тормоза в училище. Всяка следваща  година все повече ученици го честват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“. Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят. За първи път в България се отбелязва през 2012г.
 
През 2016г. в инициативата  в България се включват училища и ученици от София, Бургас, Разград, Добрич, Шумен, Казанлък, Белоградчик и др.
ВКЛЮЧИ СЕ И ТИ!
 
АКО СТЕ УЧЕНИК – споделете идеята с вашите съученици, приятели, брат или сестра, да носите розова тениска на самия ден 22 февруари.
 
АКО СТЕ РОДИТЕЛ – можете да сложите розова риза, тениска, вратовръзка или лентичка в знак на солидарност, поканете и други родители и ваши приятели да направят същото, изпращайки децата си до училището в сряда, 22 февруари.
 
АКО СТЕ УЧИТЕЛ – можете да намерите време и място за ваша собствена инициатива, чрез която да изразите съпричастност и да се включите в кампанията. Предлагаме ви идеи за групово занимание, което всеки учител може да проведе с класа си, за да отбележи и осмисли Деня.
 
Повече информация тук:
 
http://bit.ly/bezstrah
 
Платформата за кампанията е създадена от обединението на Национална кампания „Да бъдеш Баща“ и проекта „Ключ към училище без страх“, с финансовата подкрепа на Фондация Оук, в каузата за предотвратяване на училищния тормоз.
 
Национална кампания „Да бъдеш Баща“ и „Ключ към училище без страх“ се обединиха с идеята да поканим децата да се обърнат към най-важните за тях мъже – бащи, дядовци, батковци, чичовци, вуйчовци и др., и да поговорят с тях по някои важни въпроси, свързани с агресията и тормоза.
 
Ще се радваме да станете част от кампанията и да подкрепите децата в обсъждането и обмислянето на въпросите, свързани с аргесията и общуването помежду им, с родителите им и със Вас.
 
Как да се включим?
Стъпка 1. Изтеглете картичката „Ден на розовата фланелка 2018 – да поговорим с мъжете!“. В нея има седем въпроса, които предлагаме на децата да зададат на бащите си или други важни за тях мъже.
 
Картичката можете да изтеглите оттук!
 
Стъпка 2. Отпечатвате картичката, така че да има по една за всяко дете. За ваше улеснение на една страница А4 са сложени по 2 картички.
 
Стъпка 3. Раздавате картичките на децата и им разказвате за идеята на Деня, с покана да поговорят с мъжете.
 
Стъпка 4. (по желание) Можете след това да проведете в подходящо време кратка дискусия с децата по два от въпросите по техен избор, като уточните, че не е нужно да споделят това, което са обсъждали с мъжете, а просто да кажат мнението си.
 
Стъпка 5. Да ни изпратите кратка обратна връзка и няколко снимки, с уточнението, че не очакваме да се споделят личните неща, които децата са обсъждали с мъжете.
 
#ДенНаРозоватаФланелка
#УчилищеБезСтрах
#ДаБъдешБаща
Снимка от СОУ “ДИМИТЪР ТАЛЕВ” – Добрич
Снимка от СУ “Христо Ботев” – Горна Малина