Модата е също вид изкуство. Тя е неделима част от нашето битие, защото неусетно се разпростира в различни сфери на живота ни. Дали ще ѝ се отдадем напълно или с усмивка ще я игнорираме е въпрос на избор, но нейното присъствие е повсеместно и не можем да не се докоснем до нея дори само от любопитството. Специалистите, които работят в модния бранш прокарват тенденции, които по специфичен начин обновяват, осъвременяват, обогатяват, разнообразяват човешкото развитие.
 
Ето и основните посоки на актуалните тенденции за 2020 г. според интериорните дизайнери.
 
Като определяща тенденция се посочва ориентирането на потребителите към обзавеждане, мебели, декор по поръчка. Това е инспирирано от по-голямата достъпност на услугата и желанието за индивидуален, личностен стил.
 
Предвижданията в кухненския дизайн накланят везните към цветовата гама на палитрата от сиво, зелено, синьо, земните разцветки „вложени“ в омекотен дървесен интериор. Избелелият дъб, тъмния махагон и междинните разновидности се определят като предпочитан избор, роден от завръщането към природата, към хармонията, баланса и уюта на дома. Като функционално жилищно ядро – кухненският остров набира свои поддръжници, особено сред притежателите на по-големи жилища.
 
Интересът на нашия съвременник към тайните на Вселената дава насока към дизайнерски решения свързани със звезден декор – луна, планети, звезди, астрология… Те започват да диктуват модата в интериора.
 
Индия е другият „образ“, към който се обръщат интериорните дизайнери. Обзавеждането на дневните ще предложи богат избор от типични за тази страна дизайнерски „обекти“ – ръчно резбованите дървени мебели, големите скулптури, ръчно рисуваните плочки, месинговите фенери и фино изтъканите килими, копринени изделия…
 
Екологичните тенденции, развили се в интереса към селския бит през 2020 г., предполагат в крак с реалностите на настоящето по-модернистична и абстрактна визия.
Тя ще кореспондира по тясно и с продължаващото търсене на графични форми и цветови контрасти при акцентирането на интериорната стилистика.