След около месец без тренировки и интензивно движение, с което бях свикнала, буквално преди дни реших да направя първата си тренировка. А какво чудене беше с какво да започна да се връщам във форма – фитнес залата ми се виждаше тежко за първа тренировка след месец почивка, бягането на пътеката ми е най-досадното и скучно нещо на света – изобщо не е вариант.
Тогава се сетих за spinning-а, за когото преди време бях слушала – интензивна кардио тренириовка със специални велосипеди. Разбира се, запознах се с най-основните неща, които трябва да си подготвя – на първо място – удобни и стабилни обувки. Следващото най-важно нещо са удобните дрехи – много стягащите клинове и тениски не са препоръчителни, за да могат мускулите да са най-функционални за горене на мазнини.
Честно казано, в началото не ми се стори нищо особено – какво толкова, качваш се на велосипеда, въртиш… докато не се включи треньора. Техниката в този вид спорт е доста по-различна от тази на просто карането на велосипед. При мен основният проблем беше, че прекалено стягах ръцете си и ги натоварвах излишно, без да давам възможност на останалата част от тялото ми да се движи на пълни обороти. Темпото и интензитетът се определя от треньора, разбира се, според състоянието на групата и това дали има повече нови (като мен) или не.
След 10 минути загрявка вече ми се стори, че няма да издържа още цели 40. Изобщо не беше това, което очаквах, а именно – да покарам малко колело, да се раздвижа, колкото за първа тренировка. Нищо общо. Започнахме основната тренировка – с изправяне, увеличаване на съпротивлението, “изкачване”, по-бързо сменяне на темпото, и разгрявка. И все пак усещането е страхотно – най-хубавото в spinning тренировката е това, че е групово и във всеки момент получаваш насоки. Както при всяко кардио – горенето на мазнини започва след 20-тата минута.
И така след общо 50 мин. въртене, повдигане, изкачване и разтягане, едва слязох по стълбите на излизане от залата. За моя изненада, на следващия ден нямах и следа от мускулна треска. Появи се на втория ден.  Със сигурност spinning-а ще е от вида тренировки, които ще включа в списъка си с активности – различно е, забавно е, и гори мазнини супер интензивно! Ако и Вие се нуждаете от раздвижване и същевременно концентрация върху самата тренировка – запишете се и грабвайте маратонките!