Гърбът, често е пренебрегвана мускулна група от жените, особено от начинаещите.
Причината, е че повечето започват диети и прибягват до тренировки във фитнеса, защото искат да намалят обиколката на талията си и да оформят задните си части и краката. Не обръщат внимание на гърба, тъй като той не се вижда в огледалото.
 
Забелязала съм, че жените като цяло, не обичат да тренират горната част на тялото си. Страх ги е да не станат прекалено големи. Някои считат дори, че тренировката за гръб е само за мъже и не осъзнават важността да развият симетрично цялото си тяло. Ние, жените тренираме гърба и горната част на тялото си, за да коригираме пропорциите на нашето тяло, да бъдем симетрични и да подобрим стойката си. Това е стегнат и изправен гръб, изпънати рамене и добре оформена, и пропорционална фигура.
 
Жените имаме много слаба горна част по – принцип. Много повече харесваме упражненията за дупе и крака. Но ако пропускаме редовно тренировката за гръб и горна част на тялото, никога няма да харесаме отражението си в огледалото.
 
Най- големият мускул на гърба е широкият гръбен мускул. Той придава така желаната V – образна форма на гърба, към която се стремят всички сериозно трениращи и спортисти. Широкият гръбен мускул започва от задната част на мишниците и се спуска надолу към кръста. Добре оформен, той визуално увеличава ширината на раменете и стеснява талията. Ето защо, всеки атлет се стреми да изпълнява няколко упражнения за гръб, които развиват широкия гръбен мускул.
 
Ако от скоро сте започнали тренировки във фитнеса е добре да използвате по леки килограми, дори да усещате, че можете да тренирате с много повече. Така ще заякнат мускулите и сухожилията ви и ще се предпазите от наранявания в гърба. Постепенно може да увеличавате тежестите, но винаги контролирайте тежестта.
 
Кои и колко упражнения за гръб ще включите в тренировката си зависи от целите ви, от това колко сте напреднал/a. Oт вcичĸмycĸyли нa тялoтo, гъpбът e c нaй-мнoгo дeтaйли и e нaй-гoлямaтa мycĸyлнa гpyпa oт гopнaтa мy чacт. Taĸa, чe e лoгичнo, ĸoлĸoтo пo-нaпpeднaл е човек, тoлĸoвa пoвeчe вpeмe дa мy oтдeля за тpeниpoвĸa.
Искам да ви напомня, че за най- добри резултати е добре да се обърнете към квалифициран треньор. Така със сигурност ще избегнете грешки и евентуални контузии.
 
А ето и тренировката за гръб на Ралица Кашинова- абсолютен шампион в категория “ Бикини- Фитнес”2017. Доказателство, че добре оформеният гръб  е още една стъпка напред към симетрично и добре оформено тяло.
Тя комбинира своята тренировка за гръб, като прави упражнения и за корем: