Имало едно време китно селце. С учтиви и гостоприемни хора, много щъркели и множество минерални извори. Разположено в полите на планина, сгушено и скрито от зли сили и владетели. Място, съхранило недокосната през вековете христианска вяра…
И там, над един от хълмовете се издигали бели зидове и кули на крепостни стени. Крепост, напомняща величествения Царевец, но с много по-малки размери.
Там, на върха на хълм “Свети Спас”, величествено присъствие бележил Цари Мали Град.
Днес, Цари Мали Град е един от 100-те Национални Туристически Обекта на България. И легендата за него оживя в последните години, когато след дълга археологическа дейност, крепостта бе възстановена и отворена за посетители.
Днес нашата разходка започва от самото село Белчин. Селото се намира на около 50 км. от София и на по-малко от 15 км. от Самоков. До преди години посещавано само заради минералните извори и басейни, днес Белчин се превръща в туристическа дестинация на хора от цяла България, както и чуждестранни туристи. А това, което ги привлича най-силно е Цари Мали град.
Първата ни спирка е храмът “Св. Св. Петър и Павел” в самото село, който в последните години е реставриран както отвътре, така и отвън. След кратка почивка в двора на храма се насочваме към горичката, където след няколко стъпала и 100-тина метра ни посрещат отворените врати на къща музей – прототип на стара Възрожденска къща в Белчин от XIX век. Къщата е филиал на Историческия музей в гр. Самоков.
Използваме екскурзовод, който обяснява подробно за историята на селото и всеки един предмет в къщата.
След къщата музей се насочваме към реставрираната средновековна църква “Света Петка”.
Храмът все още съхранява своя иконостас, останал във времето непокътнат, както и икона експозиция на втория етаж на църквата. Всяка икона носи сила и магнетизъм, а престоят в храма създава една вътрешна хармония и мир. Храмът е действащ и в него се извършват богослужения.
Разположен в гората, с висока камбанария, “Света Петка” се забелязва отдалеч.
След като се спускаме по каменистия път надолу към музея, поемаме отново нагоре по асфалтиран път, водещ към широк паркинг отдясно, заведение отляво, малко магазинче за сувенири и пътищата към Цари Мали Град.
Възможностите са две – фуникуляр, който бавно ни изкачва към малкия Царевец или екопътека, подходяща и лека за преход дори с малки деца, разполагаща с пейки на места и възможност за отдих сред чудната природа.
Поемаме по пътеката, защото обичаме природата!
След около 30-тина минути ходене пеш и кратки почивки сме на върха. Пред нас се разкриват дървени статуи, интересен детски кът с различни съоръжения, дълъг въжен мост, който ни води към крепостта. Крепостните кули съхраняват в себе си предмети и археологически находки, от различните епохи.
На крепостните стени се виждат ясно автентичните основи. Малък храм, прилежащ към Цари Мали град, животворният извор и ГЛЕДКАТА – една шир и Витоша насреща, кристално чист въздух, полъх на спокойствие, вятър в косите…. свобода!
Подготвени предварително се насочваме обратно към въжения мост и продължаваме нагоре в гората, където се възползваме от конна езда сред природата.
След поредното изживяване продължаваме още по-нагоре до местността “Свети Петър”. Място, което няма как да сбъркате с друго. Връх, който ни дава възможност да се насладим на цялата могъщност на Рила планина. Момент, в който времето спира. Оставаме за нощувка там – в китна, малка хижа.
Нощ сред природата и утро по-свежо и прохладно от всяко друго.
Едно незабравимо преживяване, което ни отвежда в друг свят – една различна епоха и природа, която ни връща към всичко човешко и земно – спокойният и хармоничен живот!
А защо легендата оживява? За да го разберете трябва да го изживеете!